Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Nerecenze

 Recenze se obvykle píší na hotová díla. Demosnímky bývají obvykle jaksi chráněny. Tuto zásadu nehodlám porušit ani já, a nemusím se ani nijak přemáhat – sešla se mi na stole docela slušná várka docela příjemných demosnímků. Na samostatné hodnocení to ještě není, počet písniček se pohybuje kolem 5 na CD, ale na první dojem z interpreta jistě ano, a na doporučení k poslechu ve většině případů také.

NESTÍHÁME natočili první polooficiální CD, ale ono je rozsahem podobné jako jejich první demosnímek. Ve srovnání s ním opět pokročili o kus dál na cestě folkového dua a troufám si tvrdit, že (na tomto CD) dospěli. Názor, který měli už na předchozím demosnímku, na tomto usadili a vypilovali do jasné a zřetelné formy sdělení.

 Další duo KOUBOVÁ+HENEL přináší na miniCD čtveřici písniček romantických, se silným nábojem, je třeba se ale na ně soustředit a trochu hledat – určitě vás neohluší – to může být trochu na škodu třeba na festivalovém pódiu nebo při výběru v rádiu, co zahrát  – obvykle pak vítězí již oceněná písnička. V malém klubu ale jsou oba interpreti jako doma a tam jejich písně získávají na síle.

PAVLA MARIANOVÁ je hudebně činná především na koncertech nejen pro děti, Marianovi obaly demáčkůmají ale i vlastní studio, a tak Pavla natočila i 7 snímků na CD Recitál. Jako by se vrátil starý dobrý Klíč. Respektive, jako by starý dobrý Klíč prošel proměnou let, ale jeho charakteristické znaky zůstaly. Pěvecká jistota a tradiční výběr repertoáru dávají záruku příjemného poslechu nadčasových textů i melodií.

POUTA mají rovněž demosnímek a je z něj patrné to, co jsem o nich psal i v případě účinkování na IFjamu: skupina si hledá vlastní tvář, ale nevzdává se původního, „poupatovského", zvuku, a jsou na dobré cestě k nalezení optimálního kompromisu.

 

PANELÁKOVÍ FOTŘI natočili CD, v jehož názvu je kouzelná slovní hříčka: Krtek demácí. Krtek je fakt silnej a budí energické ohlasy – inu country-rap, a kdo není na Panelfotry zvyklý z pódia, bývá vyděšen. Fotři jsou nedílnou součástí přehlídek, na kterých se naše (ale i jiné) žánry neberou až tak vážně a vždy působí osvěživě. Muzika z CD ale vyžaduje znalost jejich způsobu humoru a vědomí, že ten dominuje nad uměním. Z perliček na CD jmenujme například ještě hymnu naruby.

 

NEHO je dvojice Martin Neumann a Jiří Hota a spolu se zpěvačkou Zuzkou  hrají plnokrevný folk s přesahy středního proudu i rocku. Zajímavé, jak celistvý zvuk dokáží v tomhle počtu vytvořit. Hudba je to sebevědomá, zvukově nadupaná, a tomu odpovídají i někdy trošku pompézní témata – ale pasuje to k sobě, tak proč ne.

 

Písničky ze všech jmenovaných CD uslyšíte průběžně v pořadu Countryrádia Hudební kurýr každou neděli od 19.00.