Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Bonsai se probouzí

České Budějovice – Po dvouleté odmlce začíná opět koncertovat českobudějovická folková skupina Bonsai č. 3. V mírně pozměněné sestavě se poprvé představí v úterý 11. dubna od 20 hodin v Menze Jihočeské univerzity. Jako hosta si pozvala Jana Matěje Raka, písničkáře, kytaristu a syna virtuóza Štěpána Raka.

 Ještě nedávno studentská kapela navazuje na Bonsai, dvojnásobnou vítězku Porty z 80. let, pro jejíž poetický repertoár byla určující spolupráce Františka Stralczynského a Tomáše Poláčka. Klíčovou osobností v šestici muzikantů je sedmadvacetiletá zpěvačka Zuzana Březinová.

 „Z nové sestavy mám dobrý pocit. Zaplnili jsme mezeru, máme basu, ta nám hodně chyběla,  najednou to víc šlape. Nový zpěvák je skvělý, ve vícehlasech se mi ježí chlupy na rukou," říká zpěvačka.

Bonsai č. 3 Na bezpražcovou baskytaru hraje Jan Srbený. Doplnili ho kytarista, mandolinista a hráč na foukací harmoniku Martin Střelec spolu se zpěvákem a perkusistou Filipem Sovišem. Z původní sestavy zůstali kromě Březinové kytarista Václav Koblenc a violoncellistka Petra Dvořáková, která působí i v rockovém Road Work.

 V repertoáru skupiny převažují upravené verze skladeb Bonsai, nechybí vítězné písně z Port. Zvolna se do něj ale dostávají i vlastní autorské pokusy.

 „Probudili jsme se z klinického spánku, zacelili rány a dáváme tomu víc, než dřív. Navazujeme zčásti na to staré, a i když nezačínáme na stejné úrovni jako jsme v roce 2004 končili, má to teď větší náboj," míní Březinová.

Kapelu založili na podzim roku 1998 studenti Jihočeské univerzity. Má za sebou účast na festivalech Prázdniny v Telči, Mohelnický dostavník, Zahrada, Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, Muzika či Folková růže. V létě 2002 vydala první CD Historka, v létě 2004 demosnímek s názvem Proměna. Internetové stránky s řadou fotek a informací mají adresu http://www.sweb.cz/bonsai3

 Kontakty:
Zuzana Březinová – 605 83 18 93
Václav Koblenc – 731 207 270
e-mail: bonsai_c3@centrum.cz

Václav Koblenc