Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Holly Dunn

Čas od času se věnujeme i legendám, které možná pro mnohé tuzemské posluchače nebudou často legendami, ale objevy – a přesto tito interpreti znamenají pro country mnoho. Dnes to bude opět jedna dáma, která country hodně ovlivnila v 80. letech: Holly Dunn.

Holly Dunn se narodila v roce 1957 v San Antoniu, a že hudební nadání bylo v rodině, o tom svědčí i to, že její sourozenci  se stali známými a úspěšnými autory  písní. Už na střední škole založila kapelu Freedom Celebration, ale také na univerzitě v Abilene zpívala ve školním sboru  Hilltop Singers. V té době také napsala spolu se svým bratrem píseň Out of sight, not out of mind, kterou natočil Cristy Lane, a tím se jí dostalo i pozvání zkusit více štěstí přímo v Nashvillu.

V Nashvillu Holly Dunn nejprve působila jako sborová studiová zpěvačka a zpěvačka demosnímků až do doby, kdy se její bratr stal autorem píšícím pro firmu CBS. ve spolupráci s ním se i ona uplatnila jako autorka a později přechází k firmě MTM – tam uplatní několik svých písní a z některých se stanou i hity: například z písně I'm not throuhg loving you yet, kterou do horní desítky dostala Barbara Mandrell.

Autorské úspěchy Holly Dunn jí v roce 1985 přinesly po autorském i pěvecký a nahrávací kontrakt, a tak vydává v tomtéž roce i svůj první singl. Eponymní album následovalo a hned přineslo i první písničku do Top Ten: Daddy's hands. V roce 1987 vydané album Cornerstone už obsahovalo dva takové hity: Love someone like me a Only when I love a také další album z roku 1988 obsahovalo stejný počet hitů, mimo jiné i Strangers again.

Úspěchy Holly Dunn ale nestačily zachránit vydavatelství MTM od bankrotu, a tak zpěvačka přechází v roce 1989 k Warner Bros a vydává album Modré růže z Texasu. Na něm byly opět hity – už se dostaly mezi nejlepších pět písní CTF: Are You Ever Gonna Love Me a There Goes My Heart Again. V roce 1990 dosáhla Holly Dunn poprvé na vrcholek americké hitparády s písní You really had me going a také vydává svou první kompilaci hitů – inu, už bylo z čeho vybírat – to bylo v roce 1991.

Vrcholu popularity dosáhla Holly Dunn kolem roku 1992 a cítila že je čas na změnu – odchází od Warner Bros k menší firmě a zkomorňuje svou tvorbu. Po velkých úspěších se jí ale stýská a do plné slávy se vrací v roce 1997 na značce A+M. Že byl návrat úspěšný, o tom svědčí i pozvání, které zpěvačka Holly Dunn se svou skupinou dostala: zpívat mimo jiné při vítání tohoto tisíciletí v Bílém domě ve Washingtonu.