Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 1. května

úterý 2. května od 19.15
S novými pravidly Konkursu Zahrady zanikly v mnoha krajích přehlídky mladých kapel, které usilují o postup na Zahradu a na další letní festivaly. Nicméně jeden z nejvýraznějších regionálních festiválků, královéhradecká Hudlovačka, se uskuteční i v letošním roce. "Hudlovačka byla od počátku především nesoutěžní burzou kapel. A proto jsme se ji rozhodli v tomto duchu nadále zachovat," říká dramaturg Hudlovačky Radek Novák. Právě on bude spolu s dalším pořadatelem Vláďou Caseym Růžou hostem pořadu Jak se vám líbí v úterý 2. května.

středa 3. května od 19.15
Zpěvačku Blanku Šrůmovou posluchači znají především jako ústřední postavu nadžánrové skupiny Tichá dohoda, které byla populární především v první polovině 90. let. Nyní Blanka přichází se svým druhým sólovým albem, které nazvala Underground a na kterém nabízí především melodickou rockovou hudbu. Rozhovor s Blankou Šrůmovou s ukázkami z nového CD vysílá Proglas 3. května večer.

čtvrtek 4. května od 19.15
Ležérně a vleže je kapela z Valašska, která hraje směs popu, rocku a jazzu. Nedávno vydala vlastním nákladem nové album Větřisko strach, na kterém hraje zhudebněné básně Jakuba Chrobáka a také úpravy Ravelova Bolera nebo Gershwinova Summer Time. Pozvání do studia Proglasu přijali tři členové kapely – kytarista a kapelník Aleš Mrnůštík, trumpetista a zpěvák Zbyněk Jakubec a bubeník Jiří Nedavaška.

pátek 5. května od 19.15
Jana Vébrová alias "Písničkářka z větrného mlýna" je mladá dívka, která zpívá vlastní písničky a doprovází se při tom na akordeon. Tím pádem téměř každému připomene Radůzu, avšak na rozdíl od její slavnější kolegyně je Janina tvorba ještě o něco expresivnější. Album zatím nemá, avšak na Proglasu bude Jana Vébrová hrát 5. května živě.

sobota 6. května od 15 h
To se to hraje, to je název prvního alba vsetínské písničkářské dvojice Žamboši, kterou tvoří Jan Žamboch (autor, kytara, zpěv) a Stanislava Brahová (zpěv). Na desce účinkuje pestrá plejáda hostů: Honza Noha z Jarretu a Nohabandu (bicí), Petr Surý z Druhé trávy (kontrabas), Petr Vavřík ze skupiny Buty (baskytara), Lucie Redlová z Docuku (mandolína), Michal Žáček z Peter Lipa bandu (flétna, saxofony), Ivo Cicvárek (klavír), Pavel Hloušek ze Šantré (baskytara) a další. Hudební režii alba měl na starosti Lukáš Španihel (Docuku, Soláň). Nahrávalo se letos v lednu a únoru ve studiu V ve Zlíně a vychází v těchto dnech. Rozhovor s Žambochy uvede Proglas v repríze v sobotu 6. května od 15 h.

sobota 6. května od 19.15 a úterý 9. května od 16.55
Skupina Traband v čele se skladatelem, zpěvákem a multiinstrumentalistou Jardou Svobodou oslavila v loňském roce kulaté výročí od svého vzniku koncertním CD a DVD 10 let na cestě. Letos si dala tvůrčí pauzu, avšak například v posluchačské hitparádě Proglasu písně Trabandu stále výrazně bodují. Hodinový profilový pořad o Trabandu poslouchejte v dalším vydání týdeníku Slyšte, lidé!