Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Sklepní bas utichl

Jeden z kolujících řetězových mailů říká, že se věci nemají odkládat na pozdější dobu. Jako smutný důkaz posloužila zarmucující zpráva z webu Folk&Country: Oldřich Ortinský, dlouholetý zpěvák Spirituál kvintetu, náhle zemřel. Rozhovoru s ním se tedy už nedočkáme.

Oldřich Ortinský přišel do Spirituál kvintetu v roce 1969, když skupina radikálně měnila sestavu. Tehdejší výměna kádrů byla největším personálním průvanem v dějinách souboru. A že se nová sestava povedla nejen pěvecky, lze doložit porovnáním se situací o třicet let později: jména Jiří Tichota, Dušan Vančura, Karel Zich i Oldřich Ortinský byla v seznamu členů stále.

Oldřich OrtinskýUž na první desce nové sestavy je Ortinského bas nepřeslechnutelný v písni Carmina amorosa. Jeho nízko položený hlas samozřejmě nevyčníval tolik jako emotivní tenor Karla Zicha či nosný témbr Františka Nedvěda, i tak měl ale v repertoáru velké hity: Wayfaring Stranger, Dál, dál tou vodou, Tři příběhy, k tomu desítky typických spirituálnických jednoslokových sól. A sklepní hloubky v acapelové lidovce Široký hluboký na jedné z posledních desek za jeho účasti až mrazí.

V roce 2000 Oldřich Ortinský náhle onemocněl a ve Spirituál kvintetu ho vystřídal Jiří Cerha. K veřejnému vystupování se Oldřich již nevrátil, ale řada mladých kapel si ho pamatuje z předkol Porty v Praze, kde několikrát zasedl v porotě. Naposled letos počátkem března. A nevypadalo to, že má před sebou už jen dva měsíce života.

Poslední rozloučení s věrným členem nejstarší folkové skupiny u nás je plánováno na čtvrtek 11. 5. od 11.30 do kostela v Praze-Řepích.