Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 15. května

pondělí 15. května od 19.15
V sobotu 20. května proběhne v Kuřimi finále Zahrady písničkářů, konkursu festivalu Zahrada v kategorii jednotlivců a dvojic. Posluchačům a dramaturgovi se představí například Michal Vaněk, Pavel Helan s Alešem Krejčíkem, Jana Betty Terlecká, Zrcadlové sestry, Jiří Míža, duo Dospiva-Bublavá, Martin Rous, duo Koubová-Henel a další. Na Zahradu písničkářů vás přijde pozvat její pořadatel Jiří moravský Brabec.

úterý 16. května od 19.15
V rámci hudebních cen Aurel, což je slovenská obdoba českých Andělů, byla letos poprvé rozdána také žánrová ocenění. Vedle žánrů, které mají paralely i u nás (folk, jazz, world music, alternativa) se slovenská hudební akademie rozhodla udělit také cenu za gospelovou hudbu (přičemž toto označení u našich východních sousedů znamená produkci libovolného žánru s křesťansky zaměřenými texty). Prvním gospelovým držitelem Aurela se stala formace Kapucíni & Stanley, kterou tvoří skuteční kapucíni v čele s bratry Ondrejem a Félixem Tkáčovými a Michalem Hirkem, doplnění písničkářem-nekapucínem Stanleym. Všichni zmínění členové kapely vám své album Všetkými desiatimi podrobně představí v pořadu Jak se vám líbí v úterý 16. května od 19.15.

středa 17. května od 19.15
Každou třetí středu v měsíci je hostem pořadu Jak se vám líbí některý ze zástupců hudebního vydavatelství Indies. Tentokrát přijde novinky své produkční skupiny Happy Trails představit Jaromír Kratochvíl. Vezme s sebou nová alba cimbálové muziky Danaj a Karla Vepřeka a řeč bude také o připravovaných novinkách Glena Hansarda a skupiny Družina.

čtvrtek 18. května od 19.15
Rocker českého původu Ivan Hajniš začínal na konci 60. let se skupinou Primitives Group. Na začátku normalizace emigroval do Švédska a tam žije a působí dodnes. Nedávno absolvoval koncert v Brně a při té příležitosti navštívil také Proglas. V rozhovoru s Radkem Habáněm bude vzpomínat na své bigbítové začátky, ale představí vám také své aktuální album Hello People ve stylu elektrifikovaného blues. Rozhovor poslouchejte 18. května.

pátek 19. května od 19.15
Zdoro-slavíček je název sbírky barokních duchovních písní, kterou v roce 1665 vydal jezuita Felix Kadlinský. Šlo o překlad německého souboru Trutz-Nachtigal Fridricha Spee von Langenfel. Loni se Zdoro-slavíčka ujal a stejnojmenné album natočil soubor Ritornello, který se programově věnuje české barokní hudbě. (V minulých letech natočil například album vánočních písní Již slunce nebo kolekci masopustních skladeb Masopust juž nastal.) Vedoucí Ritornella Michael Pospíšil pro CD Zdoro-slavíček vybral 13 písní a natočil je tentokrát výhradně s ženským doprovodem. Zpívají Hana Blažíková (též harfa, buben), Kateřina Doležalová (též harfa), Jana Lewitová (též harfa, viola) a Blažena Pecháčková (též housle). Dalšími členkami souboru, který se v případě tohoto alba přejmenoval na Ritornello Fraucimor, jsou Hana Fleková (viola da gamba), Simona Holubcová (theorba), Lenka Mitasová (loutny) a Tereza Pavelková (zobcová flétna, varhanní pozitiv). Rozhovor s Michaelem Pospíšilem, který jsme v premiéře uvedli na Bílou sobotu, uvedeme v repríze v pátek 19. května od 19.15 h.

sobota 20. května od 15 h
Po nečekaném odchodu Zuzany Navarové se museli zbylí členové její kapely KOA rozhodnout, zda budou pokračovat dál pod stejným názvem. Řekli si, že značku KOA zachovají a že si vystačí ve čtyřech. Nyní je na trhu jejich nové album, nazvané pouze KOA, a my si je na Proglasu představíme v pořadu Jak se vám líbí v pondělí 8. května večer. Hosty Milana Tesaře budou slovenský akordeonista a klavírista Mário Bihári, český basista František Raba, kytarista s kurdskými a čerkeskými předky Omar Khaouaj a bubeník česko-peruánského původu Camilo Caller. (Jde o reprízu pořadu z 8. května.)

sobota 20. května od 19.15 a úterý 23. května od 16.55
Už více než 55 000 fanoušků si stáhlo z internetové stránky www.nohavica.cz koncertní album Jaromíra Nohavici Pražská pálená, které obsahuje nahrávky z lednového pražského turné. Další vydání pořadu Slyšte, lidé! bude patřit právě Jaromíru Nohavicovi a mimo jiné jeho vztahu k internetu. Nicméně pouštět si budeme i písně ze studiových, oficiálně vydaných alb.