Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 22. května

úterý 23. května od 19.15
Nová pravidla měl letos Konkurs Zahrady, postupový mechanismus, jímž se kapely probojovávají na náš největší festival folkové a příbuzné hudby. Namísto koncertů v jednotlivých regionech letos dramaturg udělal předvýběr na základě nahrávek a nejzajímavější kapely pozval na koncerty do Prahy a do Kuřimi. Tam se rozhodl, kdo se letos podívá nejen na Zahradu do Náměště na Hané (a bude soutěžit o diváckou cenu Krtečka), ale také do Jindřichova Hradce na Folkovou růži a na další festivaly. Písničkáři i dvojice se letos o postup na Zahradu opět utkali v Kuřimi ve finále Zahrady písničkářů. Jak Konkurs Zahrady dopadl a jaké trendy tento rok přinesl, vám prozradí šéfredaktor časopisu Folk & country a dramaturg Zahrady Michal Jupp Konečný v úterý 23. května večer.

středa 24. května od 19.15
V sobotu 3. června proběhne v Křenovicích u Slavkova festival Křenovický Rakovec, který pořádá místní folková skupina Careta. Dále účinkují Krahoš, Pavel Pokorný, Sule, Mezitím, Kaskadéři, Bokomara a další. Součástí programu je také country bál. Rozhovor s pořadateli festivalu (mj. i o skupině Careta) uvede Proglas ve středu 24. května od 19.15.

čtvrtek 25. května od 19.15
Nádvoří Místodržitelského paláce na Moravském nádvoří v Brně bude před prázdninami tradičně patřit hudbě. Vedle dalších akcí zde budou probíhat paralelní festivaly Etno na nádvoří a Jazz na nádvoří. Představí se například skupiny Gothart, Neočekávaný dýchánek a Ahmed má hlad, respektive Vertigo Quintet a Eggnoise. Další informace vám prozradí pořadatel obou festivalů Jiří Švéda ve čtvrtečním Jak se vám líbí.

pátek 26. května od 19.15
Skupina Posmrtné zkušenosti zvítězila v prvním ročníku soutěže Colours Talents, kterou pořádá vydavatelství Indies Records společně s festivalem Colours of Ostrava. Součástí první ceny bylo i vydání alba u Indies. CD se jmenuje Aither a posluchačům nabízí směs moderních tanečních rytmů a etnických nástrojů. Rozhovor s členy kapely uvede Proglas v pátek 26. května.

sobota 27. května od 15 h
Folkové duo Krock, které loni oslavilo 30 let od svého vzniku, připravilo pro své příznivce výběr svých nejpovedenějších archivních písní. Album dostalo název 1975-93 (Kde domov můj) a jeho protagonisté Míla Fuxa a Ondřej Šebesta je představí v pořadu Jak se vám líbí. (Jde o reprízu pořadu.)

sobota 27. května od 19.15 a úterý 30. května od 16.55
Slovenským cenám Aurel letos vévodil Peter Lipa s albem Lipa spieva Lasicu. Získal ocenění Zpěvák roku, dále cenu v žánrové kategorii Jazz & blues, a porota odměnila také obal a zvuk alba a produkci desky. Kromě tohoto výborného alba má Lipa na trhu i aktuální koncertní CD a DVD Live in Akropolis Prague. A to je samozřejmě příležitost, abychom se na jednoho z nejlepších slovenských zpěváků podívali trochu podrobněji. Hodinový pořad s Lipovými písněmi poslouchejte v týdeníku Slyšte, lidé!