Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Moe Bandy

Věnujeme se legendám, které možná pro mnohé tuzemské posluchače nebudou často legendami, ale objevy – a přesto tito interpreti ve své době znamenali pro country mnoho. Dnes nám bude zpívat legenda let sedmdesátých a osmdesátých – Moe Bandy, který ale svou specifickou popularitu udržel až do dnešních dnů, byť v trochu jiném oboru. Ale nepředbíhejme.

Moe BandyMoe Bandy se narodil v Meridianu, ve státě Massachusetts. Pokud je vám to jméno povědomé, pak vězte, že je to i rodiště Jimmyho Rodgerse, a když přidám informaci, že Bandyho dědeček pracoval s Rodgersem na železnici, je jasné, co Moe Bandyho ovlivňovalo od dětství – poslech desek Jimmyho Rodgerse. Všude po celém domě ty desky byly a mísily se s deskami Hanka Williamse. V šesti letech se Bandyho rodina přestěhovala do Texasu a tam chlapce uchvátilo rodeo. Moc šikovný ale, zdá se, nebyl, protože jeho pokusy provázela řada zranění. A tak raději studoval průmyslovku a pak začal normálně pracovat jako dělník.

Na hudbu ale Moe Bandy nezapomněl a nezanevřel – po dostudování začal po večerech vystupovat v nočních klubech a barech a získával tak praxi. I jeden singl natočil vlastním nákladem v roce 1964. Když pak potkal producenta Ray Bakera a nabídl mu, že si svou desku také zaplatí, měl cestu do studia otevřenu. Pod producentským dohledem natočil singl, a ten – jak jinak – neměl úspěch. Ale Moe se nevzdával, vypůjčil si další peníze a natočil další desku – s písní I just started hatin' cheatin' songs today. Baker ji vydal v nákladu 500 kusů, a ten se překvapivě na rozdíl od předchozího pokusu velmi rychle prodal – producent tedy zařídil celonárodní distribuci, a překvapení bylo na světě: deska se dostala do Top 20. Moe Bandy neváhá, odchází z práce a začíná se věnovat hudbě naplno.

Po úvodním úspěšném singlu následovaly v letech 1973-5 další desky, některé s jeho vlastními písněmi, jiné s převzatými – například od Leftyho Frizzella. V roce 1975 podepisuje smlouvu s velkou firmou – Columbií – a ponechává si Bakera jako producenta. Hned první singl na této značce: Hank Williams, you changed my life – Hanku Williamsi, tys změnil můj život, dosáhl na třetí místo hitparády. Za tuto píseń získal také titul Vokální objev roku a rokem 1976 začíná šňůra hitů, která z něj udělala jednoho z nejpopulárnějších zpěváků druhé poloviny sedmdesátých let.

Bandyho popularita dosáhla vrcholu v roce 1979, v té době natočil také duet s Jeannie Frickie It's a cheatin situation, který se stal písní roku 1979. V duetech byl úspěšný i s Joe Stampleym – z této spolupráce vyšlo zase nejúspěšnější velká deska roku a hit Holding the bag. I toto pěvecké spojení přineslo úspěch u odborníků v podobě ocenění Duo roku 1980 a u posluchačů pak v podobě hitů I cheated me right out of her a Barstool Mountain. V první polovině osmdesátých let úspěchy Moe Bandyho pokračovaly například písněmi "Yesterday Once More", "Following the Feeling", "Honky Tonk Queen", "My Woman Loves the Devil Out of Me" a "Rodeo Romeo" a nadále pokračoval i v pěvecké spolupráci s Joe Stampleym. V duchu své tvorby se nadále zabýval veselými tématy a parodoval i interprety ze středního proudu – například Boy George a jeho Culture Club. Za video s touto parodií ostatně dostal i cenu v roce 1986.

V polovině osmdesátých let Moe Bandy mění firmu i producenta a obecně také klesá obliba honkytonku a jeho nevázané i textové rozvernosti. Moe Bandy se na to snaží zareagovat a docela se mu daří: jeho uhlazenější písně získávají opět úspěch, i když mírný ironický podtext v nich zůstává: I'm too old to die young – Jsem příliš starý, abych umřel mladý. Patriotismus je ale v jeho písních také: Americana se stává hlavní písní volební kampaně G. Bushe staršího v roce 1988 a zpěvák sám je prezidentovým oblíbencem – zpívá na jeho inauguraci a v Bílém domě vystupuje pak ještě několikrát poté. V devadesátých letech si Moe Bandy otevírá v Bransonu divadlo a popularita divadla jako country scény začíná převyšovat popularitu Bandyho jako zpěváka – ten z hitparád v devadesátých letech pomalu ustupuje, další změnu svého stylu tak, jak se měnila country, už nerealizoval. Vystupuje ve svém divadle a těží ze svých hitů minulosti, jen trochu v duchu doby uhlazených.