Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vyšehraní se rozrůstá

Pavel Bobek na VyšehraníOd skromných začátků, kdy bylo nutné bojovat o diváky i o přízeň počasí, přes nadějný a dobře navštívený druhý ročník se Martina „Márty" Dimmerová, Wabi Daněk a armáda dalších spolupracovníků dostala letos ke třetímu pokusu. A program se vyšplhal zas o kousek do hvězdných výšin. Vždyť kde v Praze uslyšíte živě Karla Plíhala, Petera Lipu nebo Laca Décziho? Odpověď: na Vyšehraní.

Vypočítávat vše z programu desetidenní akce není rozumné, prohlédněte si ho na oficiálních stránkách. Ale abyste neměli pocit, že jsem vás odbyl, mám několik tipů a postřehů.

I tentokrát se začne na Letní scéně pátečním (16. 6.) benefičním koncertem za účasti souboru The Tap Tap z nedalekého Jedličkova ústavu, větším tahákem na tento večer bude ale jistě již zmíněný Karel Plíhal. Pokračuje i tradice tematických večerů – například v pondělí 19. 6. to bude etnický večer mj. s Pavlou Marianovou a sestrami Elefteriadu, ve čtvrtek 22. 6. pak tradiční Vyšehradská Porta (Daněk&Dvořáček, Cop, Hop-Trop).

Zkrátka nepřijdou ani školy a rodiče s malými dětmi. Od pondělí do pátku poběží vždy od 10 hodin dětský program – divadlo, koncert, dokonce i národopisný pořad o Řecku.

Divadelní vystoupení Nebe na zemiKromě několika plánovaných vystoupení na hradbách (což bylo na programu už v minulém roce) věnovaných klasické a lidové hudbě či divadlu pořadatelé nově využijí zrekonstruovanou budovu Purkrabství, kam umístili komornější recitály. V neděli 18. 6. tam můžete přijít na avizovaného Laca Décziho s hosty, ve středu 21. 6. si zde dají dostaveníčko trampové (Tony Linhart, Miki Ryvola a další) a o den později se s Vladimírem Mertou, Janou Lewitovou a orchestrem Šarbilach přeneseme mezi Židy – tedy aspoň v hudbě.

Vyšehraní zraje a stává se významnou konkurencí zavedeným pražským festivalům. Tak držme palce, ať si to uvědomí i počasí.