Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Carl Butler

Dnes se ještě jednou vypravíme za legendou, která stála téměř u samých počátků country, nebo rozhodně u počátku rozšíření country  mimo oblasti svého vzniku.

Carl Butler se narodil 2. 6. 1924 v Knoxvillu v Tennessee, a už z tohoto údaje je jasné, že byl obklopen muzikou. A tak není divu, že se jí začal i aktivně odmalička věnovat. Začínal naprosto standardně – ve 12 letech jako předzpěvák na tanečních zábavách a hraním v bluegrassových kapelách po nočních klubech, pak i sólovými vystoupeními a také účinkováním v místní rozhlasové stanici – ale to už tu byla padesátá léta. Předtím stihl sloužit i v armádě.

Carl Butler začínal bluegrassem, ale záhy se obrátil, inspirován Lefty Frizzelem nebo Hankem Williamsem, k honkytonku. Úspěch ale neměl, dokud nepotkal Pearl Dee Jonesovou – ta mu napsala píseň I need you so a s tou prorazil. Carl si Pearl vzal za manželku a ta jej na oplátku začala zásobovat písněmi – a dlužno dodat, že měla jako autorka hlavní podíl na stoupající slávě Carl Butlera.

Jakkoliv byl Carl Butler populární v padesátých letech jako sólista s písněmi své manželky, ta pravá sláva přišla, až když se Pearl odhodlala vystoupit z autorského soukromí na jeviště po boku svého manžela. Po celá padesátá léta to však byla sláva pódiová nebo rozhlasová – desky se nějak neprodávaly – až v roce 1961 singl Honky tonkitis pronikl na 25. místo hitparády – a ten další už natočili manželé jako duo The Butlers. Nu a ten také prolomil hitparádovou smůlu: Donť let me cross over byl už rovnou první a přišlo konečně také pozvání k členství v GOO. I možnost natočit film se naskytla – v roce 1963 – a jmenoval se Second fiddle to a steel guitar.

Carl a Pearl Butlerovi se jako duo vyhřívali na výsluní popularity prakticky po celá šedesátá léta, úspěchy měli zejména s písněmi Too late to try again nebo Loving arms či I'm hanging up the phone. V době své slávy také úzce spolupracovali se začínající Dolly Parton a byli při tom, když v roce 1967 dosahovala prvních úspěchů. Jejich popularita, už spíše v poloze zasloužilých hvězd honkytonku, pokračovala i v sedmdesátých letech.

V osmdesátých letech odcházejí Butlerovi do důchodu a Pearl umírá v roce 1988. Carl se pak pokouší ještě v roce 1990 o comeback, ale ten není úspěšný a navíc i on umírá – to bylo v roce 1992. Svou produkcí manželé Butlerovi ovlivnili řadu svých následovníků, i když třeba jen inspiračně – jak přistupovat k odkazu mountain music.