Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vyhoukaná sova na Houpacím koni

Praha / Třeboň, 21. června 2006 - Vítězem diváckého hlasování o šanci vystoupit na scéně „Houpací kůň" 15. multižánrového festivalu Okolo Třeboně se stala skupina Vyhoukaná sova. Losování skončilo včera o půlnoci. Vítězná kapela se v Třeboni utká o cenu Houpacího koníka. Rozhodovat o ní bude nejen odborná porota, ale znovu také diváci.

Na scéně Houpací kůň na terase pivovaru 1. července od 11 hodin dále vystoupí na základě vítězství ve Folkovém kvítku nebo rozhodnutí dramaturga: 16 strun a šmytec, Shivers, Veronika Polívková, Epy de mye, Hegeš, Jana Vébrová, Hromosvod, Bonsai č.3 a Jen tak. Na Houpacího koně naváží recitály těchto interpretů: Jiří Bílý, Acoustic Impact, Jamison Young z Austrálie, Michala Braxatoris + Bafalo a Eggnoise.

V programu na hlavní zámecké scéně festivalu došlo k jedné změně. „Vladimír Mišík bohužel onemocněl, a tak  místo jeho původně ohlášeného vystoupení  s Janem Hrubým a Radimem Hladíkem přijede skupina Blue Effect v unplugged verzi," řekl dnes Pavel Barnáš, dramaturg festivalu. Dále budou na zámku účinkovat: Inkululeko Yabatsha School of Arts (Zimbabwe), Vašek Koubek s kapelou, kmotři festivalu skupina Nezmaři, Xaviér Baumaxa, Fleret, Karel Plíhal, Petr Bende se svým hostem Gábou al Dhábbou a Miro Žbirka s hostující Marthou. Oproti předchozím ročníkům koncert začíná dříve, a to již v 15 hodin.

Na bigbeatové scéně na nádvoří pivovaru vystoupí rovněž od 15 hodin: Nahoře Pes, Sherry, Ticho de Pre Cupé Band, Barham, Senátor, Face, Ferit, Votchi, Znouzectnost, Airfare (USA) a Ozzy Osbourne Revival – Praha. Dramaturg Pavel Barnáš stále ještě jedná s panevropskou skupinou Terribly Well, ovšem vyjádření manažera a členů skupiny si částečně protiřečí a nároky na ubytování a stravování jsou stále značné. Nic není rozhodnuto.

V pátek 30. června bude festival zahájen dvěma představeními hry Divadla Járy Cimrmana (17 a 20 hodin) „Cimrman v říši hudby". Autor, herec a režisér tohoto divadla stál u zrodu myšlenky Běhu Járy Cimrmana, jehož v pořadí již čtvrtý ročník se poběží v sobotu od 13 hodin na Masarykově náměstí a jehož výtěžek je určen Nadačnímu fondu Slunce pro všechny, který pečuje o handicapované.

Od 14 hodin se uskuteční už šestý ročník cyklistického závodu Okolo Třeboně. Jak jsme již informovali, závod letos přináší převratnou novinku – vítěz nebude jako v minulých pěti letech předem znám, ale zvítězí ten tým, který dojede do cíle, který ale určí ředitel festivalu až v průběhu závodu, jako první.

Festival zakončí samostatný koncert Třeboňských pištců v kapli Schwarzenberské hrobky 2. července.  Festival se letos také zapojil do pilotního projektu „Turistická slevová karta Třeboňsko 2006", který má zpříjemnit dovolenou na jihu Čech nejen festivalovým návštěvníkům. Podrobnosti jsou k dispozici na http://www.tr-ops.cz.