Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zahrada 2006 začala

aneb pár postřehů z prvního dne

Koncertem na scéně „U kapličky" začala dnes úderem osmnácté hodiny v Náměšti na Hané Zahrada 2006. Až nečekaně početnému publiku se postupně představili skupiny Bezefšeho a Spirituál kvintet a písničkář Karel Plíhal. A hned v úvodu musím napsat, že kdyby se na letošní Zahradě všechno povedlo tak, jako první večer, bude to jeden z nejhezčích ročníků.

Bezefšeho* Na loňském ročníku Zahrady jsem chyběl, takže mě poněkud zarazily "moderní" buňky sloužící jako pokladna, šatna atd. Moc mi do prostředí nezapadají a asi si budu dlouho zvykat.

* U kapličky bylo plno dost dlouho před začátkem koncertu. Nemám zprávy o návštěvnosti letošní jihlavské Porty, ale pokud byla stejná jako v minulých letech, tak už první večer bylo na Zahradě posluchačů víc.

* Mám pocit, že se konečně pomalu začíná stírat rozdíl mezi hvězdami let minulých a těmi, které se na světlo světa prodraly v nedávné době. Alespoň skupině Bezefšeho se to rozhodně daří. Zaplněné hlediště je přijalo stejně dobře, jako později Spirituál kvintet. Mně se jejich koncert líbil dokonce o trošku víc.

Spirituál kvintet* Ale i Spirituál kvintet mě potěšil. Většina koncertu byla složena z písniček, které najdete na jejich nejnovějším cédéčku. Nezapomněli vzpomenout na Karla Zicha, který zemřel před dvěma lety, a Oldřicha Ortinského, který za ním odešel letos v květnu.

* Abych jen nechválil – nepochopím lidi, kteří na přijedou na hudební festival, tam zalezou do pivního stanu a dělají kravál. Zvlášť rušivé to bylo při písničce, kterou si Spirituál kvintet dovolil jako přídavek zazpívat bez pomoci zvukové aparatury. Ale i v jiných tišších písničkách a v průběhu koncertu Karla Plíhala se v zadních řadách v podstatě nedalo vnímat, co se děje na pódiu.

* Karel Plíhal zahájil své vystoupení desetiminutovým laděním kytar, při kterém se nechal fotografovat. V průběhu vlastního koncertu to již nesnese, což není zas až tak nepochopitelné.

* Karel měl, stejně jako Spirituál kvintet, svého zvukaře. Nevím, jestli je to vždy úplně nutné a dobré řešení. Zatímco Bezefšeho i Spirituálové měli zvuk pěkný a dostatečně hlasitý, zvukař Karla Plíhala z aparatury nedokázal vymáčknout takovou hlasitost, aby bylo přes některé hlasitější diváky možné si písničky vychutnat. Mě to poměrně otrávilo a řekl jsem si, že si na jeho koncert radši zajdu někam do klidného klubu. Tudíž jsem se po třetí písničce "odebral do sprch".

* Zítra (6. 7.) začíná program Zahrady 2006 v 10:00 hodin. Podrobný rozpis najdete na webu Folk & country.