Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 2. října 2006

úterý 3. října od 19.15
Dívčí čtveřice Psalteria vznikla původně s úmyslem hrát středověkou hudbu a tomu také dodnes odpovídá nástrojové obsazení. V instrumentáři kapely najdeme například strunné nástroje cistru a fidulu nebo dechové chalumeaux. Nejnovější album Balabile však obsahuje úpravy lidových písní z celé Evropy. Proč došlo k tomuto žánrovému posunu, prozradí v úterý v rozhovoru pro Proglas kapelnice Kateřina Augustinová.

středa 4. října od 19.15
Už podruhé vystoupí živě ve studiu Proglasu pardubická skupina Pouta v čele s Andreou Troníčkovou a Radkem Novákem, bývalými členy Poupat. Z rané sestavy Poupat můžete znát i další členku Pout, Šárku Fuchsovou, která jinak dnes zpívá také se skupinou Pidilidi. Pořad s Pouty poslouchejte ve středu od 19.15.

čtvrtek 5. října od 19.15
Po osmi letech se zavřela do studia skupina Oboroh, aby natočila své páté album. Jmenuje se Nocí mořem a vychází v těchto dnech. Více vám prozradí kapelník, zpěvák a kytarista Oborohu Slávek Klecandr, který se v posledních letech věnoval mimo jiné také sólové tvorbě nebo společným projektům s písničkářkou Evou Henychovou.

pátek 6. října od 19.15
V sobotu 14. října proběhne v Praze festival křesťanské hudby VOX 006, kterého se zúčastní například skupiny Oboroh, !ON, Con Brio, Richard Čanaky ze Slovenska a další. Součástí festivalu bude také finále soutěže Nová tvář, jejímž cílem je podpořit mladé kapely hrající křesťansky orientovanou hudbu. Rozhovor s jedním z pořadatelů Markem Novákem Proglas uvede v pátek večer.

sobota 7. října od 15.00
V sobotu odpoledne vám nabídneme reprízu rozhovoru s písničkářem Janem Burianem. Řeč bude především o jeho aktuálním dvojalbu Dívčí válka, ale dozvíte se také informace o připravovaném projektu Pánská jízda. V neposlední řadě se pak budeme věnovat pražskému Divadlu Na prádle, které od září funguje jako stálá scéna volného sdružení osamělých písničkářů.

sobota 7. října od 19.15 + repríza úterý 10. října od 16.55
V týdeníku Slyšte, lidé! se budeme věnovat novinkám z české křesťanské hudby. Pozveme vás na dva festivaly a také ke sledování internetové stránky www.gospely.cz. Představíme si nová alba písničkáře Karla Vepřeka, skupin Alibaba, Ichthys, Paprsky nebo Ztracená kapela a všimneme si duchovních prvků na novém CD Sester Steinových.