Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Aby Z posledního vagonu byla vždy zajímavá hodina I.

Čas ohromně letí. Zdá se to jako před měsícem, co se na Radiu Folk rozjel trampský pořad Z posledního vagonu, a ono už je to víc než rok. Je dobrý důvod probrat takovou věc s jednou z nejdůležitějších tváří „Vagonu" – ta tvář patří Jirkovi Carmenu Lipkovi.

Ty jsi známý nejen tím, že jsi před lety pomáhal rozjíždět Zpívání na Střeláku, ale i pořadem Z posledního vagonu, který už rok a půl běží na Radiu Folk. Ví se ale vůbec mezi lidmi o tom pořadu?

Carmen a BodlakTeď nesledujeme přesně, kolik lidí nás poslouchá, ale dřív to bylo třeba i osm set na jedno vydání, když sečtu všechny reprízy. K tomu chci podotknout, že děláme nejenom samotný pořad, ale i všechno kolem něho. Propagaci, vizitky…
Mimochodem, když jsi zmínil ten Střelák, letos slavíme už deset let od začátku.

Člověk by řekl, že když se trampovi řekne „www", zježí se mu chlupy a opáčí: „Co to je? Internet? To já neznám." Takže opravdu lidi, co jezdí na vandry, internet nažhaví a pravidelně poslouchají?

V dnešní době spíš než trampa s usárnou potkáme trampa s počítačem a internetovým připojením. Dokladem jsem i já, mám nejen normální počítač, ale i notebook. Internet je dobrým pomocníkem a myslím, že je už součást života. Ovšem záleží na každém, jestli pro něho má internet velkou náplň, anebo tím jenom zahání nudu.

Před nějakými dvaceti lety lidi vyjeli na víkend a venku poslouchali Radioportu. Poslouchají dnes Z posledního vagonu?

Je to trošku podobné. Když Radioporta začínala, vysílala na velmi krátkých vlnách, a to nebylo na všech přijímačích dostupné, člověk si musel obstarat rádio s VKV. No a teď je podobné s internetem. Vysíláme na něčem, co má před sebou asi budoucnost, během pár let bude internet běžný. Poslouchá nás spousta lidí, do kterých bych to ani já neřekl.

Co když si někdo pořídil dostatečné internetové připojení až teď a chtěl by si poslechnout starší vydání pořadu?

Všechno archivujeme, takže opakovaný poslech je určitě teoreticky možný. Na web ke stažení to ale dát nemůžeme, protože tomu brání autorský zákon.

Dokončení rozhovoru zveřejníme ve středu 1. 11.

strelak.jinak.cz
www.radiofolk.cz