Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 20. listopadu 2006

pondělí 20. listopadu od 19.15
Nové CD s názvem Náměsíčnej natočila skupina České srdce, která patří k průkopníkům takzvaného keltského rocku v českých zemích. Na albu hostuje Luboš Malina na irské píšťaly, několika texty přispěli Petr Hons (někdejší dvorní textař skupiny Oceán) a zpěvačka Denisa Marková. České srdce se na scéně poprvé objevilo na přelomu 80. a 90. let. K prvním hitům kapely patřily písně To chce klid, Zaslíbenej kraj a České srdce. Později kapela více než doma koncertovala v Bretani a intenzivně spolupracovala s tamním legendárním hudebníkem Alanem Stivellem. Bývalý houslista Českého srdce Karel Holas je v současné době kapelníkem Čechomoru. Rozhovor s členy Českého srdce si na Proglasu můžete poslechnout v pondělí večer.

úterý 21. listopadu od 19.15
Ján Litecký Šveda je nestorem blues na Slovensku. Říká se mu "kmotr slovenského blues" a oficiálně je prezidentem Slovenské bluesové společnosti. Navazuje na odkaz meziválečné hudby z mississippské Delty, ale současně se věnuje písním z 50. let i modernímu elektrifikovanému blues. V roce 2004 nahrál se svou kapelou Víťazný traktor své třetí album, které si připomeneme v úterý 21. listopadu v pořadu Jak se vám líbí.

středa 22. listopadu od 19.15
Hosty středečního pořadu budou členové skupiny Remedios, která je průkopníkem žánru flamenco na Slovensku. Skupina vznikla v roce 2001 a hned se zařadila mezi přední představitele tohoto stylu (nejen) ve střední Evropě. Na albu Vendaval, ze kterého si budeme v pořadu hrát, najdete vedle španělských rytmů také inspiraci slovenským folklórem a jazzem.

čtvrtek 23. listopadu od 19.15
Písničkář a kytarista Jan Matěj Rak je držitelem Krtečka z festivalu Zahrada. V posledních měsících jej můžeme vídat na koncertech Martiny Trchové jako člena doprovodné kapely této písničkářky, znát jej můžeme i z někdejší sestavy skupiny Chesed, která se věnovala židovským písním. V současné době se však Matěj věnuje především tvorbě Jaroslava Ježka, jehož melodie upravil pro sólovou kytaru. S recitálem Ježkových písní Jan Matěj Rak vystoupí ve studiu Proglasu.

pátek 24. listopadu od 19.15
Několik velmi zajímavých novinek připravilo na letošní podzim pražské hudební vydavatelství Black Point Music. Jeho majitel Oldřich Šíma vám v pořadu Jak se vám líbí tato alba představí. Těšit se můžete na barevnou hudbu Petra Nikla z dvojalba Přesletec, na ska v podání skupiny Tleskač, na originální zpracování folklóru z nového CD Moberg Ensemblu, na skupinu Gothart nebo na rockovou kapelu My.

sobota 25. listopadu od 15.00
Ve čtvrtek 16. listopadu ve studiu Proglasu živě vystoupil houslista Jirka Králík se svou bluegrassovou kapelou Rowdy Rascals. Pořad opakujeme v sobotu 25. 11. od 15.00.

sobota 25. listopadu od 19.15 + repríza úterý 28. listopadu od 16.55
V rámci týdeníku Slyšte, lidé! Proglas připravuje přehled nejzajímavějších počinů českých zpěvaček a dívčích kapel v roce 2006. Těšit se můžete na zhudebněné verše Gerarda Manleyho Hopkinse v podání Marie Hoffman, na hlasové experimenty Ridiny Ahmedové, na temné šansony Té Jany z Velké Ohrady nebo na prolínání moravského a romského folklóru z aktuálního CD Zuzany Lapčíkové.