Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 4. prosince 2006

pondělí 4. prosince od 19.15
U pražského vydavatelství Black Point Music právě vyšlo druhé album souboru Moberg Ensemble, který se věnuje nevšedním úpravám moravských lidových písní. Počet členů se v posledních dvou letech zredukoval z 30 na 16, kapelnické funkce se ujal bubeník a zvukař Jakub Novotný a kapela by ráda vedle koncertování v Česku hrála třeba v Bretani. V rozhovoru s Jakubem Novotným a Blankou Laurychovou se dále dozvíte například o tom, proč není moravská hudba ve světě tak známá jako muzika balkánská nebo keltská.

úterý 5. prosince od 19.15
Petr Bende, někdejší folkrockový písničkář a později úspěšný finalista soutěže Česko hledá SuperStar, připravil pro své fanoušky druhé autorské album s názvem Život ve vteřinách.cz. Zpěvák sám nahrál elektrické kytary, bicí, klávesy a další nástroje. Vedle jeho regulérní koncertní kapely jej ve studiu na řadu nástrojů doprovodil také Milan Cimfe ze studia Sono, spoluproducent alba. Z hostů můžeme zmínit Roberta Fischmanna a Václava Veselého ze skupiny Irish Dew nebo zpěvačku a herečku Lucii Vondráčkovou. Rozhovor s Petrem Bendem vysíláme v pořadu Jak se vám líbí v úterý 5. prosince od 19.15 hodin.

středa 6. prosince od 19.15
Marie Havlová je sedmnáctiletá písničkářka ze severočeského Duchcova, finalistka festivalu Brána a také Miss Mohelnický Dostavník 2005. Před několika měsíci se na jedné folkové přehlídce seznámila s třicátníkem Milanem Krejsou a od té doby fungují jako duo. Rozhovor s oběma, prokládaný ukázkami z jejich tvorby, si můžete na Proglasu poslechnout ve středu 6. prosince od 19.15.

čtvrtek 7. prosince od 19.15 + repríza v sobotu 9. prosince od 15.00
Skupina Špunt vznikla v Přerově v roce 1985. Hraje trampskou muziku a vystřídaly se v ní už dvě desítky muzikantů. Kapela pořádá od loňského roku v Přerově pravidelné hudební večery Vandrkára a pravidelně vystupuje také na Mohelnickém dostavníku. Ve studiu Proglasu si v premiéře naživo zahraje ve čtvrtek 7. prosince.

pátek 8. prosince od 19.15
Na každý druhý pátek v měsíci připravují Jana Peřtová a Petr Maček z brněnského Trans World Radia 45 minut o domácí i světové křesťanské hudbě všech žánrů Takt. Ani v prosinci tomu nebude jinak.

sobota 9. prosince od 19.15 a úterý 12. prosince od 16.55
Příští vydání hudebního týdeníku Slyšte, lidé! bude patřit liberecké skupině Jarret. Budeme si hrát ze všech tří řadových alb (Hic non sunt leones, Unikat a Vztahem zapni!), ale těšit se můžete i na ukázky z vánočního a velikonočního projektu Jarretu a Naivního divadla Liberec a na koncertní nahrávky z Prázdnin v Telči.