Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 18. prosince 2006

pondělí 18. prosince od 19.15
Své třetí album letos vydala brněnská bluesová skupina Hoochie Coochie Band v čele s kytaristou a zpěvákem Janem Švihálkem. Kapela na CD, nazvaném Screamin' The Blues, hraje jak vlastní skladby s texty v angličtině, tak převzaté písně od Jimmyho Reeda, Chestera Burnetta nebo Sonny Boy Williamsona. Soubor se zvukem a žánrem jakoby vrací do přelomu 50. a 60. let, avšak nesnaží se přesně napodobit styl nějaké konkrétní skupiny. Nahrávka vznikala letos v červnu a album vedle 12 písní obsahuje také videoklip. Hoochie Coochie Band vznikl v roce 1995. Chlubit se může účastí na mezinárodních festivalech Blues Alive a Blues v lese nebo na Dresdner blues Festivalu v Německu. Vedle Jana Švihálka skupinu tvoří Jakub Štěpaník (harmonika), Pavel Všianský (kontrabas) a Daniel Černý (bicí). Rozhovor s kapelníkem Janem Švihálkem vám nabídneme v pondělí 18. prosince od 19.15.

úterý 19. prosince od 19.15
Pražská rocková kapela Původní Bureš vydala u Indies Records nové album s názvem Cesta z krimu. CD obsahuje 12 nových písní a na datové stopě dva videoklipy, povídku od bubeníka Huga a jednu demonahrávku. Zatímco dříve byl téměř výhradním autorem písní kapelník Fumas, tentokrát se jedná více o kolektivní dílo. Autorsky přispěli i další dva členové – Hugo a Brut. Natáčelo se ve zkušebně kapely a vedle základních rockových nástrojů (kytara, basa, bicí) na desce uslyšíte například trubku Jany Modráčkové (kterou znáte i z Trabandu) nebo pětistrunnou housloviolu Markéty Janatové. V textech objevíte filmové odkazy, inspiraci povídkou maďarského spisovatele Tibora Déryho nebo poctu bluesmanovi Robertu Johnsonovi. Rozhovor se skupinou Původní Bureš připravujeme na 19. prosince od 19.15.

středa 20. prosince od 19.15
Každou třetí středu v měsíci patří pořad Jak se vám líbí hudebnímu vydavatelství Indies Records. Na 20. prosince pro vás připravil Milan Páleš smršť soutěží o cédéčka především z letošní produkce Indies. Vyhrát budete moci alba Jarretu, Květů, Hradišťanu, Hoochie Coochie Bandu, Tomáše Kočka, Ivo Viktorina, skupiny Gipsy.cz a DVD Ivy Bittové.

čtvrtek 21. prosince od 19.15
Písničkář Pavel Helan patřil k největším překvapením letošního ročníku festivalu Zahrada. Posluchačům Proglasu je však jeho humor dobře známý – se svou Kapelou Helan vystoupil už třikrát živě v pořadu Jak se vám líbí a další vystoupení chystá. Těšit se můžete na čtvrtek 21. prosince (od 19.15 hodin). Pavel Helan začínal v roce 2002 jako písničkář, později ve sdružení Helan a spol. V letech 2004-2005 působil také v jazzbandu Young Pekáč Mojmíra Bártka. Od roku 2004 je členem vokálního kvarteta Alba Mons, které spolupracuje s orchestrem Mladých brněnských symfoniků. Od roku 2005 Helan spolupracuje s divadlem Prkno – napsal hudbu ke hře Zuzanka Reloaded, Inventury. Za zmínku stojí také vítězství Pavla Helana v soutěži Do-re-mi v roce 2004. Na Festivalu Zahrada 2006 bylo duo Helan-Krejčík oceněno třetím místem v soutěži písničkářů. V současné době má formace Pavel Helan a Kapela následující složení: Pavel Helan (kytara, zpěv), Jiří Stejskal (baskytara), Petr Šupler (bicí) a Aleš Krejčík (klarinet).

pátek 22. prosince od 19.15
Zhudebněné verše anglického básníka viktoriánské doby a kněze-jezuity Gerarda Manleyho Hopkinse zpívá na svém novém albu 18letá zpěvačka, skladatelka a klavíristka Maria Hoffman. CD se jmenuje podle Hopkinsovy sbírky Zvyk dokonalosti, The Habit Of Perfection a vedle mystických duchovních textů, výrazného hlasu zpěvačky a lyrické klavírní hry zaujme i houslovými party, které nahrál Jan Hrubý. Rozhovor s Marií Hoffman vám nabídneme 22. prosince od 19.15 v pořadu Jak se vám líbí.

sobota 23. prosince od 15.00
Zpěvačka Ridina Ahmedová má českou matku a súdánského otce a do svých 14 let vyrůstala v Alžírsku. Nyní žije v Praze a věnuje se hudbě. Začínala jako jazzová zpěvačka, účinkovala na albu klarinetisty a skladatele Floexe a nyní se věnuje vlastním skladbám, postaveným na vrstvení lidského hlasu. Ačkoli se tedy Ahmedová na svém albu Hlasem obejde bez hudebních nástrojů, jedná se o zvukově velmi bohatou nahrávku. Hlasové experimentování Ridiny Ahmedové si v repríze můžete vychutnat v pořadu Jak se vám líbí v sobotu 23. prosince od 15.00.

sobota 23. prosince od 19.15 + repríza úterý 26. prosince od 16.55
V týdeníku Slyšte, lidé! budeme reprízovat pořad Spirituály na šest způsobů, který jsme v premiéře uvedli v červenci letošního roku. Budeme si v něm představovat černošské spirituály v různých polohách – od sborového zpěvu bez doprovodu nástrojů (Gentlemen Singers, Geshem), přes folk (Spirituál kvintet) a akustický jazz (I. Budweiserová) až po originální směs blues a world music (NO Blues) nebo názvuky klezmeru (The Klezmatics).