Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Kámen úrazu

Nevím, kdy se pravidelná akce stává akcí tradiční, ale myslím, že festival iFOLK JAM se mezi tradiční akce již může počítat. Tradičně se koná třetí únorovou sobotu. Tradičním místem konání je bohnické Divadlo Za plotem. Tradičně bude jeho programem provázet moderátor Country radia a redaktor iFOLKu Miloš Keller. A také tradičně je program festivalu složen z toho nejzajímavějšího, co mladá folková scéna nabízí. Vstupenky na letošní iFOLK JAM můžete zakoupit v předprodeji Ticketstream a já věřím, že vás program iFOLK JAMu zaujme a potkáme se 17. února v 15 hodin v sále Divadla Za plotem. Účinkující letošího ročníku iFOLK JAMu vám představíme krátkými vizitkami, o jejichž sepsání jsem požádal Karla Vidimského – Cimburu.
Pavel Rada

KÁMEN ÚRAZU

Po Pražském portování na jaře 2006 napsal Miloš Keller na stránkách iFOLKu: „Kámen úrazu reprezentoval trampskou část hudebního spektra a byl přesně takový, jaká má trampská skupina být – melodický, nevyumělkovaný, jednoduchý a upřímný, přitom zejména ve skladbě Když se stmívá s velkou atmosférou a působivý…"  

Kámen úrazuSlužebně nejmladší kapela letošního iFOLK JAMU začala zkoušet v půli ledna 2005. Zároveň se přihlásila do konkurzu Zahrady. Díky náhlé výměně jednoho z kytaristů a nástupu harmonikáře musel Kámen úrazu soutěžní repertoár secvičit během jediného týdne. A probojoval se na Folkovou Růži do Jindřichova Hradce! Od prvopočátků se kapela pilně věnuje koncertnímu i soutěžnímu klubovému hraní. Ještě v r. 2005 stihla účast v Notování pod Vyšehradem, která, díky postupu do semifinále, přerostla do roku 2006. V semifinále získal Kámen úrazu 3. místo a vypadl. Nicméně, stal se držitelem ceny třetího ročníku za písničky. V celoročním diváckém bodování zvítězily rovností bodů jejich písně Patníkový blues a Balada o nevydařeném večeru. K úspěchům roku 2006 patří, vedle vlastních klubových pořadů a četných hostovaček, pozvání Tonyho Linharta do březnového Potlachu a, vedle vystoupení na různých festivalech v celé republice, zářijová účast na FOLKomíně. V září 2006 Kámen úrazu opět postoupil do blížícího se semifinále dalšího ročníku Notování pod Vyšehradem.

Málokterá ani ne dvouletá kapela si troufne uspořádat festival. Kámen úrazu ho udělal. Folkový obelisk, festiválek pro čtyři kapely, se konal 10. října 2006 v KC Zahrada v Praze. Vedle pořádajícího souboru si zde zahráli Panelákoví fotři, Marien a Načas. Byla to podařená akce a prý se můžeme těšit na její letošní pokračování.

Kámen úrazu zpívá texty své kapelnice a zpěvačky Danči Sedláčkové. Většinu jich Danča zhudebnila sama, některé pak Honza Komín z Načasu a členové její kapely, sólový kytarista a zpěvák Michal Aron, doprovodný kytarista a zpěvák Martin Lasevič a bývalý baskytarista Michal Google Jursa. Od léta 2006 hraje v Kameni úrazu baskytaru Jarda Bob Hokr, dalšími členy kapely jsou zpěvačka Blanka Marge Matoušková a hráč na foukací harmoniky Tonda Podlaha.