Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Hromosvod

HromosvodPřekvapivě dlouhou a pestrou historií se vyznačuje tato věkem svých členů mladá kapela skladatele, textaře a muzikanta Ondřeje Fencla. Ze starších mezníků historie Hromosvodu vybírám den založení – 16. listopad 1994, první regulérní koncert v dubnu 1996 na Klamovce, účast ve finále Kvítku v roce 1998 a vydání prvního oficiálního úspěšného alba 17 lízátek v březnu 2004. Koncem 90. let se Hromosvod stává jednou z nejdiskutovanějších kapel portovních předkol a konkurzů Zahrady, leč neotřelý folk-rock Ondry Fencla nezná pouze folková scéna. Již několik let patří Hromosvod ke kmenovým kapelám prestižního rockového klubu Vagón a k pravidelným účastníkům řady rockových festivalů. Vystupuje i na klubových scénách celé republiky. Hudební přátele a fanoušky, ale i odpůrce, si získal mezi folkaři i rockery.

Mezníky posledního roku jsou nesporně 1. květen 2006, kdy oficiálně vyšlo druhé CD Hromosvodu Svitavy, které je výrazně zajímavější než první. Po 15. květnu, kdy na scéně Vagónu cédéčko pokřtil Jaroslav Hutka, dle slov Ondry Fencla „guru českého písničkaření", absolvoval Hromosvod své první oficiální turné Českou republikou, nazvané Svitavy tour. 1. července 2006 vyhrál Hromosvod na festivalu Okolo Třeboně soutěž o Houpacího koně a večer vystoupil s velkým úspěchem na hlavní scéně po boku Mekyho Žbirky, Petra Bendeho a dalších hvězd… 7. srpna se Hromosvod znovu narodil! Při přejezdu ze Sázavafestu do Svitav došlo k autonehodě, po které musel být kapelní forman odvezen do šrotu. Jen zázrakem se nikomu z posádky, včetně zaskakující flétnistky Karolíny Skalníkové ze Sekvoje a stopařky, kterou cestou přibrali, nestalo vůbec nic! Necelé čtyři měsíce po svém druhém narození, 28. listopadu, kapela oslavila koncertem v klubu Popocafepetl svoje dvanácté výročí.

Během let se v kapele vystřídala řada muzikantů. Na iFOLK JAMU 2007 Hromosvod uvidíme v sestavě, která se stabilizovala do dnešní podoby ke konci roku 2005. Kapelník a výhradní autor repertoáru, sólový zpěvák Ondřej Fencl hraje na kytary, harmoniku a klávesy. Spolu s ním vystoupí houslistka Hanka Vyšínská, flétnistka Tereza Málková, bubeník Vít Vébr a Jirka Basák Vlasák. Hádejte: na co hraje?