Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Co potvrdili a zvrátili noví hodnotitelé

V minulých letech jsme vždycky jednou za rok shrnuli průběžné hodnocení desek v jednom článku. Protože jsme ale loni zavedli možnost krátkých komentářů hodnotitelů k hodnoceným deskám, ztratil takový přehled smysl. Podívejme se spíš, jak se na konci roku 2006 a na začátku roku 2007 zhouplo pořadí poté, co své body (hvězdičky, známky, jakkoliv chcete) udělili v míře větší než malé Tomáš Doug Machalík, Jana Džexna Tippmanová a Štěpán Kučera.

I když – zhouplo se vůbec něco? Desítka od Džexny a devítka od Douga jen potvrdily vedoucí postavení druhého alba skupiny Bezefšeho. Podobně přispěl Doug devíti body Žambochům, i oni se dívají na startovní pole z nejvyšších pater. A do třetice Štěpán osmi body upevnil pozici Michala Prokopa. Tady se tedy žádné posuny v pořadí neodehrály.

A moc jich nenajdeme ani na dalších stupíncích. Jako by všichni tři měli hodně podobný názor nebo se dohodli, že budou hodní – sedm, osm, devět… Změna nastává až u sólovky Míši Leichta, která i tak vyvolává rozporné dojmy: poslední dva měsíce ji sice hodnotil jen Štěpán, ale jeho pět bodů se rozchází značně s předchozími dojmy Džexny (9) i Douga (8). Připomínám, že Míša nasbíral celkem tři „pětky" (Pavel Rada, Milan Tesař, Štěpán Kučera), ale také desítku (Miloš Keller). Petru Kůsovi dal Štěpán také pět bodů (protože však ostatní už hodnotili, s celkovým průměrem to skoro nepohnulo). No a zase do třetice: pět bodů si od Štěpána vykoledoval i Hromosvod, zase je to nejnižší ze všech hodnocení. Ovšem to si ještě může blahopřát, protože alba Stráníků a Pavla Pokorného ohodnotil jen body třemi.

Abych však Štěpánovi nekřivdil, méně než on (dal pět bodů) vyfasoval od Džexny i Douga Vltavín, jen čtyři. A od obou zazněla v komentářích slova „folk" a „pop" (Doug: „Folkový pop – jako kulisa celkem příjemné, jinak se ale tohle plavidlo pohybuje jen po mělčině a hloubce se vyhýbá.")

A ještě jeden zajímavý postřeh. Nestává se často, aby deska měla jenom jediné hodnocení, zato desítku. Tolik bodů dal Miloš Keller albu Nebo cibule Petra Skoumala. Co na to řeknou další? Uvidíme v dalším roce. Těšme se na další desky, které se v našem žebříčku začnou objevovat.