Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Načas

Jistě vám nemusím připomínat, že již v sobotu (17. 2. 2007) se koná iFOLK JAM 2007. Určitě již znáte téměř z paměti seznam účinkujících, místo konání i hodinu začátku. A pokud jste pečlivě sledovali vizitky, které připravil Karel Vidimský – Cimbura, jistě vám ještě jedna chyběla. Tak tady je.
Pavel Rada

Skupina Načas vznikla 1. března 1995, leč sestava, která se zapsala do folkové historie, se začala formovat až s jarem 1997. Vedle kapelníka, zakladatele a autora většiny repertoáru skupiny Honzy Komína se postavil s druhou kytarou jeho bratr Tomáš, s kufříkem foukacích harmonik Jakub Horecký a s baskytarou Dušan Okénka, časem vystřídaný Kamilem Bujárkem a Vojtou Samohelem. Nad skvěle sezpívaným sborem Načasu se pak nesl sólový hlas jednoho z nejpozoruhodnějších a nejcharismatičtějších zpěváků folkové scény druhé poloviny 90. let, Michala Pravce.

Načas - převzato z www.nacas.zV roce 1998 vyhrává Načas na Trampské Portě v Ústí nad Labem hned dvě Porty. Diváckou, a autorskou za píseň Housenka. Ze Zahrady si téhož roku veze diváckého Krtečka za druhé místo. 30. dubna 1999 proběhl první z festiválků, které Načas buď pořádal, nebo spolupořádal. Jmenoval se Čarodějnice na Toulcáku. Na konci března 2000 Načas pokřtil své velmi úspěšné první album Housenka. V létě 2001 přibyl do kapely bubeník Jirka Skala. Do roku 2003 se Načas stal pětinásobným účastníkem Zahrady. Vedle menších se zúčastnil i všech významných festivalů, včetně slovenského Strunobrania 2002. V dubnu 2003 pokřtila kapela album Tanečnice. Hudebně-názorové rozdíly mezi členy způsobily, že křest byl zároveň posledním koncertem druhé sestavy Načasu.

Načas 3. Po boku bratří Komínů a Kuby Horeckého se ještě v roce 2003 objevili zpěvačka Mirka Janovská, bubeník Vojta Pelíšek a postupně baskytaristé Pavel Matyáš a Dušan Vainer, spoluzakladatel sestavy z pětadevadesátého roku. V roce 2004 začal Načas 3 nahrávat do počítače nové cédéčko. V srpnu 2004 byl počítač spolu s velkou částí nástrojů kapely ukraden. Většina věcí byla sice vykoupena z bazarů zpátky, ale z kapely se vytratila chuť hrát. Začátkem roku 2005 se Načas 3 definitivně rozešel.

V dubnu 2005 obnovuje Honza Komín společně s bráchou Tomášem, novým baskytaristou Slávkem Tyrkasem, Michalem Pravcem a záhy i s Kubou Horeckým starý dobrý Načas. Na prahu roku 2006 se kapela znovu hlásí na Porty i na Zahradu. V létě vyhrála v Ústí nad Labem interpretační Portu a v soutěži o diváckého Krtečka v Náměšti obsadila čtvrté místo. Comeback se podařil. V současné době Načas pracuje na druhém pokusu o třetí oficiální album pod pracovním názvem Tmavana… Premiérou iFOLK JAMu 2007 bude vystoupení nového člena kapely Matouše Vokouna, hráče na perkuse a bicí nástroje.