Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 5. března 2007

úterý 6. března od 19.15
Už počtvrté se v Šumperku uskuteční jednodenní festivalu Echo Blues Alive, mladší sourozenec mezinárodního a prestižního Blues Alive. Koná se v pátek 16. března od 18 h. Lokální scénu bude zastupovat skupina Bluesberg, z českých hvězd žánru se mohou návštěvníci těšit na Jana Spáleného & ASPM a na Blues Band Luboše Andršta. Hlavní hvězdou večera bude americký písničkář Otis Taylor, držitel řady prestižních ocenění nejen v bluesových kategoriích, který svůj styl nazývá „tranzové blues". Písně z nového Taylorova alba uslyšíte 6. března od 19.15 h v pořadu Jak se vám líbí. Naším hostem bude Ondřej Bezr, dramaturg festivalu Echo Blues Alive.

středa 7. března od 19.15
Ve středu 7. března bude v pořadu Jak se vám líbí hrát živě skupina Los Rumberos z Kralup nad Vltavou. Kapela vznikla v roce 2004 jako autorský projekt Petra Smetáčka, studenta skladby na Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze. Ten pro Los Rumberos píše vlastní skladby, má na starosti aranže a soubor od piana řídí. Stálé obsazení skupiny tvoří momentálně deset muzikantů, z nichž podstatnou část tvoří rytmika. Los Rumberos se věnují především latinskoamerickým rytmům.

čtvrtek 8. března od 19.15
Další koncert ze studia se na Proglasu uskuteční ve čtvrtek 8. března. Hostem ve vysílání bude vokální skupina DNA (Dej nám akord) pod vedením Václava Brázdy. Ten je oficiálním českým zástupcem organizace pro podporu acapellové hudby CASA a pro Proglas řadu let připravuje čtrnáctideník Acapella. DNA zpívají výhradně bez doprovodu nástrojů a v repertoáru mají například černošské spirituály nebo úpravy lidových písní.

pátek 9. března od 19.15
Další vydání měsíčníku o křesťanské hudbě Takt připravují Jana Peřtová a Petr Maček z Trans World Radia.

sobota 10. března od 15.00
U příležitosti svých 30. narozenin znovu začala koncertovat skupina AG Flek. Základ nové sestavy tvoří původní čtveřice Blanka Táborská, Ivo Viktorin, Karel Markytán a Josef Šobáň, které doplnili kytarista Michael Vašíček a bubeník David Velčovský, oba (spolu s baskytaristou Šobáněm) bývalí členové skupiny Každý den jinak. V koncertním repertoáru nového AG Fleku budou písně z alb Blázni umírají nadvakrát, Dohrála hudba, Waltz a Vlna za vlnou. Více se dozvíte v rozhovoru s Ivo Viktorinem, který Proglas uvede v repríze v sobotu 10. března od 15.00.

sobota 10. března od 19.15 + repríza úterý 13. března od 16.55
Své 30. narozeniny loni oslavila skupina Asonance, jedna z prvních kapel, které u nás hrály „keltskou hudbu" dávno předtím, než tento termín vůbec existoval. Honza Hučín v magazínu iFOLK napsal v souvislosti s novým albem Jestřáb: „U třicetileté kapely se stálou sestavou člověka logicky napadne, jak jim to i po letech bude asi zpívat. Budete možná překvapeni, ale moc dobře." Pořad s písněmi z nového CD i ze starších nahrávek Asonance poslouchejte v sobotu 10. března večer, případně v repríze 13. března odpoledne.