Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Hapka s Horáčkem oděli dramatické šansony do melancholie

Kolekci jedenácti emotivních šansonů přináší nové album skladatele Petra Hapky a textaře Michala Horáčka Strážce plamene, na které museli fanoušci čekat pět let. Tvůrci, vědomi si svého výsostného postavení, nikam nespěchali a pohráli si s každým tónem, s každým slovíčkem. A na výsledku je to pochopitelně znát.

Hapka a HoráčekAle pěkně od začátku. Desku otevírá jemná, vzdušná hitůvka První noc v novém bytě, kterou média náležitě zpropagovala, ale rozhodně si nemyslím, že jde o nejlepší skladbu alba. Následuje Otevřete okno, aby duše mohla ven, v níž i jinak drsný Landa zjihne. Zároveň ale překvapí, že je i výrazným, poetickým šansoniérem.

Dokonalý cit pro vykreslení atmosféry prokazuje v písni Kdo by se díval nazpátek Hana Hegerová, dramatičnost nechybí Strážci plamene a skladbě Vidoucí, ale neviděná. Neodolatelná – to je klasický Nohavica, skladba jak z jeho autorské dílny. A pak přijde vrchol desky, Na hotelu v Olomouci.

Osudová píseň, v níž je ve zkratce a s krutou pravdivostí zachycen celý život s jeho radostmi i bolestmi. Dryáčnická i dojemně jemná skladba, které dala zpěvačka Szidi Tobias svým nakřáplým hlasem unikátní atmosféru. Píseň roku. Druhým nezapomenutelným zážitkem je naléhavá Sněžná sova s přesvědčivou Janou Kirschner, třetím pak ležérně barová Hlava kance ve specifické interpretaci Františka Segrada.

Hapka s Horáčkem se obklopili bravurními muzikanty, mezi dvěmi desítkami hudebníků nechybí takové osobnosti jako Petr Malásek, Michal Pavlíček, Vladimír Guma Kulhánek, Jan Hrubý, Karel Růžička, Peter Binder nebo Robert Balcar. Je jasné, že jejich výkony jsou bezchybné. Texty zachycují přesné, srozumitelné a na posluchače přenosné pocity. Sny, touhy, šance realizované i promarněné.

Na CD převažují pomalejší šansony, kterým však nechybí dramatický rozměr, často vykoupený melancholickou náladou. Nutí k pozornému, soustředěnému poslechu, neboť při běžné konzumaci nelze současně vnímat košaté texty a bohatou hudební složku.

Skladby: První noc v novém bytě, Otevřete okno, aby duše mohla ven, Kdo by se díval nazpátek, Strážce plamene, Vidoucí, ale neviděná, Neodolatelná, Na hotelu v Olomouci, Díkuvzdání, Sněžná sova, Nemůžeš usnout III., Hlava kance

Datum vydání: 20. listopadu 2006
Celkový čas: 43:07
Vydavatel: Universal Music