Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 9. dubna 2007

pondělí 9. dubna od 19.15
Albumen znamená latinsky bílek. Je to také jméno nového CD pražské kapely Eggnoise, která má ve svém názvu pro změnu ukryté vejce. I proto rozhovor s jejími členy budeme na Proglasu vysílat v Pondělí velikonoční. Řeč bude samozřejmě o nové desce a také o cenách Anděl nebo o producentech, kteří při natáčení nového alba spolupracovali.

úterý 10. dubna od 19.15 
Písničkářka a muzikantka Petra Šany Šanclová zpívala se skupinou Střepy, několik let působila v Bokomaře a do loňského prosince byla členkou kapely Každý den jinak. V současné době koncertuje s triem Janoušek-Redl-Lenk a kromě toho se věnuje i svému sólovému projektu. Čtyři roky pracovala na svém prvním albu, které vyšlo koncem loňského roku pod názvem Ze země vah. Čím se liší Šany od Petry Šanclové, kdo je autorem kreseb na obalu alba nebo jak se snesou v jedné písni „živé" a elektronické bicí. I o tom bude úterní vydání Jak se vám líbí s Petrou Šanclovou.

středa 11. dubna od 19.15  
Když v roce 1969 ve Francii vznikla legendární kapela Magma, byl jejímu současnému kytaristovi Jamesi MacGawovi pouhý rok. V polovině 90. let se však tento obdivovatel žánrově nezařaditelné skupiny (která čerpá z vážné hudby, jazzu, rocku i balkánského folklóru) stal jejím členem. Nejen o tom s ním budeme hovořit ve středu 11. dubna v pořadu Jak se vám líbí. V exkluzivním rozhovoru vám James představí i svou další kapelu One Shot a hned v úvodu prozradí, kde přišel ke svému nefrancouzskému jménu.

čtvrtek 12. dubna od 19.15
Ve čtvrtek 12. dubna bude živě na Proglasu hrát folková skupina Zhasni z Nového Boru. V jejím čele stojí písničkář Michal Vaněk, který skládá většinu písní, zpívá a hraje na klavír a kytaru, a jeho žena Irena, která střídá housle s klavírem.

pátek 13. dubna od 19.15
Další pokračování měsíčníku Takt o novinkách z české i zahraniční křesťanské hudby připravují Jana Peřtová a Petr Maček z brněnské redakce Trans World Radia.

sobota 14. dubna od 15.00
Kdo si zpívá, má do ráje blíž, to je název nového alba českobudějovické folkové skupiny Nezmaři. Ze 14 písní pochází 12 z autorské dílny jednotlivých členů kapely, v jednom případě jde o upravený jazzový standard (Misty Errolla Garnera) a jedna skladba je převzatá od písničkáře Pepy Štrosse. Rozhovor s Nezmary uslyšíte v repríze v pořadu Jak se vám líbí v sobotu 14. dubna od 15.00.

sobota 14. dubna od 19.15
V pořadu Slyšte, lidé! uslyšíte reprízu loňského profilu cimbalistky a zpěvačky Zuzany Lapčíkové. Umělkyně, která byla letos nominovaná na cenu Anděl v kategorii World Music, vám nabídne nejen ukázky ze svého nejnovějšího alba Černá a bílá, ale i skladby ze starších alb včetně CD Morava, vydaného ve Spojených státech.