Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 16. dubna 2007

pondělí 16. dubna od 19.15
Potřinácté se letos uskuteční putovní multižánrový festival keltské kultury Beltine. Letos se svátek keltské hudby, tance a řemesel uskuteční v Modré u Velehradu, a to samozřejmě v tradičním termínu, tedy v noci z 30. dubna na 1. května. Na programu budou koncerty, tanec, šerm, přednášky, ukázky řemesel a další zajímavosti. Rozhovor s Tomášem Křivánkem z pořádajícího Bratrstva Keltů budeme vysílat 16. dubna večer.

úterý 17. dubna od 19.15
Skupina Soil hraje hudbu na pomezí alternativy a jazzu. Založili ji v roce 2003 zpěvačka Zuzana Kropáčová a klávesista Jakub Zitko, jinak kapelník jazzového orchestru NUO. Dalšími členy jsou bubeník Roman Vícha, baskytarista Aleš Slavík a kytarista Jiří Šímek. Rozhovor se skupinou NUO o jejím prvním CD In Fields poslouchejte v úterý 17. dubna od 19.15.
 
středa 18. dubna od 19.15
Středeční vydání Jak se vám líbí přinese setkání s Jaromírem Kratochvílem z brněnského hudebního vydavatelství Indies Happy Trails. V pořadu uslyšíte ukázky z připravovaných alb písničkáře Adama Katony, Václava Koubka se skupinou The Hogs, Jiřího Bílého nebo skupiny Docuku.

čtvrtek 19. dubna od 19.15
Hostem pořadu Jak se vám líbí bude 19. dubna Martin Královský ze společnosti Czechblues, jinak též dramaturg klubu Blues Sklep v Praze a festivalů Roštejn Jazz a Blues na Kyselce. Hlavním tématem rozhovoru bude český bluesový portál www.czechblues.com, za kterým vedle Královského stojí Tomáš Bobek Bobrovniczký (hudebník, dramaturg, manažer), Bohouš Budina („bluesolog") a Ondřej Bezr (hudební publicista). Tento webový portál přináší přehled o české bluesové scéně, o klubech, kapelách a festivalech v ČR. Součástí stránek jsou také recenze i reportáže z akcí.

pátek 20. dubna od 19.15
Šestý ročník mezinárodního festivalu JazzFestBrno bude probíhat v jihomoravské metropoli od 24. do 29. dubna. Účinkují například slovensko-české Matej Benko Trio, skupina Limbo, Dan Bárta s Robert Balzar Triem, americký trumpetista Dave Douglas s Keystone Sextetem, baskytarista Victor Bailey se skupinou a další. Rozhovor s dramaturgem festivalu Vilémem Spilkou můžete poslouchat v pátek 20. dubna od 19.15 hodin.

sobota 21. dubna od 15.00
Písničkářka a muzikantka Petra Šany Šanclová zpívala se skupinou Střepy, několik let působila v Bokomaře a do loňského prosince byla členkou kapely Každý den jinak. V současné době koncertuje s triem Janoušek-Redl-Lenk a kromě toho se věnuje i svému sólovému projektu. Čtyři roky pracovala na svém prvním albu, které vyšlo koncem loňského roku pod názvem Ze země vah. Čím se liší Šany od Petry Šanclové, kdo je autorem kreseb na obalu alba nebo jak se snesou v jedné písni „živé" a elektronické bicí. I o tom je rozhovor  s Petrou Šanclovou, který opakujeme v sobotu 21. dubna.

sobota 21. dubna od 19.15 + repríza v úterý 24. dubna od 16.55
Duo Sestry Steinovy tvoří Karolina Kamberská a její mladší sestra Lucie Steinhauserová. Začínaly nesměle na Zahradě písničkářů v Kuřimi, dnes mají za sebou koncert v Kostarice, nominaci na Anděla, vystupování na prestižních akcích typu Magnesia Litera nebo obsáhlý rozhovor v magazínu Ona Dnes. Šedesátiminutový profilový pořad o Sestrám Steinových vysíláme v rámci týdeníku Slyšte, lidé! v sobotu 21. dubna s reprízou v úterý 24. dubna.