Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 30. dubna 2007

pondělí 30. dubna od 19.15
V pondělním Jak se vám líbí přineseme reprízu koncertu skupiny Los Rumberos ze studia Proglasu. Kapelu založil mladý klavírista a jazzový skladatel Petr Smetáček, který se obklopil nejen svými vrstevníky, ale i muzikanty o generaci staršími. Současná sestava Los Rumberos má 10 členů a v obsazení najdeme například trubku a saxofony, ale také výraznou rytmickou sekci. Los Rumberos hrají směs jazzu a latinskoamerických rytmů a vedle Smetáčkovy autorské tvorby sahají například ke skladbám Carlose Santany.

úterý 1. května od 19.15
Zpěvačka a herečka Petra Černocká začala pracovat na pokračování známé pohádky Dívka na koštěti. Kromě toho se však dál – a především – věnuje hudbě. Její nové CD má název Souhvězdí Střelce a Černocká je natočila ve spolupráci s Karlem Macálkou a Michaelem Vašíčkem, bývalými členy skupiny Vlasty Redla. Právě díky nim má výsledný zvuk desky blíže k folku než ke střednímu proudu. Rozhovor s Petrou Černockou a s Karlem Macálkou uvedeme prvního května večer.
 
středa 2. května od 19.15
Jana Šteflíčková je herečka pražského divadla Ypsilon. Jana Šteflíčková je však také písničkářka, která loni zvítězila v soutěži jednotlivců a dvojic na festivalu Zahrada, a odvážela si tak z Náměště na Hané plastiku Krtečka. A Jana Šteflíčková je také kapelnicí jazzfolkové skupiny Kůň, se kterou v květnu vydá své první album u vydavatelství Indies MG. Skupina Jana Šteflíčková & Kůň vystoupí 2. května živě ve studiu Proglasu.

čtvrtek 3. května od 19.15
Další vydání svého občasníku Muzika bez hranic pro posluchače Proglasu připravuje Petr Šafařík. Těšit se můžete na cestování od folku k více či méně příbuzným žánrům.

pátek 4. května od 19.15
V říjnu se v Českých Budějovicích uskuteční první ročník nového festivalu Shamrock. Název znamená v irštině čtyřlístek a odkazuje k tradici svatého Patrika. Cílem akce bude přiblížit českému publiku irskou kulturu – od hudby přes duchovní odkaz až po kulinářské speciality. O tom, jak probíhají přípravy nového festivalu, budou v pořadu Jak se vám líbí referovat dramaturg Karel Tampier a jedna z účinkujících, zpěvačka a překladatelka Věra Klásková.

sobota 5. května od 15.00
Akustická kapela P. R. S. T. nedávno vydala své první CD For You. Obsahuje autorské i převzaté skladby na pomezí folkrocku, jazzu, blues, country a bluegrassu. Na Proglasu album nedávno představil houslista Pepa Malina. Nyní si budete moci poslechnout reprízu rozhovoru.

sobota 5. května od 19.15 + repríza v úterý 8. května od 16.55
Tak trochu jiná hudba… Tak nazval Milan Tesař další vydání hudebního týdeníku Slyšte, lidé! Věnovat se bude zahraničním kapelám, které nevydávají svá alba u nadnárodních společností, a proto jsou českému publiku vesměs neznámé. Přesto – nebo možná právě proto – jejich hudba stojí za pozornost. V pořadu uslyšíte například americké saxofonové kvarteto Rova, rakousko-česko-tureckou skupinu Metamorphosis nebo francouzskou rockovou kapelu One Shot.