Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 21. května 2007

pondělí 21. května od 19.15
Hostem pondělního Jak se vám líbí bude zpěvák Laďa Kerndl, který představí své nové CD Together Again. Jedná se o další sbírku slavných evergreenů v podání „českého Sinatry". Stejně jako na předchozích albech Kerndlovi v některých písních sekunduje jeho dcera Tereza.

úterý 22. května od 19.15
Letošní ročník pražského festivalu Respect má jako jedno z hlavních témat pouštní blues kočovníků ze Sahary. Tento žánr v Praze představí kytarista Afel Bocoum z Mali, nástupce loni zesnulého Aliho Farky Tourého, dále skupina Tartit (také z pouštní republiky Mali) a kapela Etran Finatawa ze saharské části republiky Niger. Všichni zmínění vystoupí na ostrově Štvanice 8. června. Druhý hlavní festivalový den, sobota 9. června, se ponese ve znamení „globálního klubu", fúzí brazilské, africké, karibské a moderní elektronické hudby. Tuto scénu budou na Štvanici zastupovat například brazilská skupina Zuco 103, která hraje sambu podbarvenou elektronickou rytmikou, nebo producent, perkusista a zpěvák, jedna z nejvlivnějších osobností brazilské klubové scény, Sonic Junior. Součástí festivalu bude dále koncert Marty Topferové, projekce filmu o maliském hudebníkovi Alim Farkovi Tourém nebo recitál senegalského rappera Didiera Awadiho v Paláci Akropolis. Rozhovor s pořadatelem festivalu Bořkem Holečkem uvedeme v úterý 22. května v 19.15.

středa 23. května od 19.15
Chat batté znamená francouzsky Kocour v botách. Tento název si zvolila olomoucká kapela, která hraje country. Její repertoár je převzatý a vedle skladeb autorů spojených s country v něm najdeme i úpravu jednoho hitu americké zpěvačky Norah Jones. Chat botté budou hrát živě ve studiu Proglasu ve středu 23. května.

čtvrtek 24. května od 19.15
Petr Linhart, kapelník skupiny Majerovy brzdové tabulky, nazval své první sólové CD Sudéta. Jedná se o koncepční album s texty, které se vztahují k pozapomenutým, tajemným a „promodleným" místům Sudet, tedy severních krajů naší republiky. Inspirační zdroje Sudéty Petr Linhart popisuje těmito slovy: „Prázdniny trávené v Jizerských horách, výlety do krajiny, krásné knihy a jistě taky kapka sudetské krve po babičce Anně. Nálezy barevných skel na dně potoků, nebo v lese nad chalupou, v blyštivých hromádkách pod vrstvou mechu. Vyprávění o hledačích pokladů. Hluboké hvězdné noci. Staré opuštěné továrny, tajemné jako zakleté zámky. Kostely a hřbitovy, zjevené v srdci divoké přírody." Rozhovor s Petrem Linhartem si můžete poslechnout ve čtvrtek 24. května od 19.15.

pátek 25. května od 19.15
Centrum pro studium demokracie a kultury vydalo knihu Děkuji za bolest… s podtitulem Náboženské prvky v české folkové hudbě 60.-70. let. Jejím autorem je religionista Zdeněk R. Nešpor, vědecký pracovník Sociologického ústavu Akademie věd ČR. Navzdory názvu a navzdory svému prvotnímu úmyslu autor sleduje v první řadě historii české folkové hudby od jejích počátků až do roku 1989. V tvorbě českých písničkářů a několika kapel si všímá především textových narážek na náboženství, ať už se jedná o křesťanství (ve většině případů), o východní nauky, nebo naopak o protináboženský postoj či nějaké pseudonáboženství. Rozhovor s autorem Zdeňkem R. Nešporem uvedeme v pořadu Jak se vám líbí v pátek 25. května od 19.15.

sobota 26. května od 15.00
Skupina Soil hraje hudbu na pomezí alternativy a jazzu. Založili ji v roce 2003 zpěvačka Zuzana Kropáčová a klávesista Jakub Zitko, jinak kapelník jazzového orchestru NUO. Dalšími členy jsou bubeník Roman Vícha, baskytarista Aleš Slavík a kytarista Jiří Šímek. Rozhovor s Jakubem Zitkem poslouchejte v repríze v sobotu 26. května od 15.00.

sobota 26. května od 19.15 + repríza v úterý 29. května od 16.55
Skladatel, zpěvák a hudebník Petr Skoumal nedávno vydal nové album s názvem Nebo cibule. My si při této příležitosti připomeneme jeho tvorbu v hudebním týdeníku Slyšte, lidé! Vedle několika ukázek ze zmíněného aktuálního CD se můžete těšit také na starší ukázky ze Skoumalovy tvorby pro děti i pro dospělé i na připomenutí dvojice Vodňanský & Skoumal.