Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FotoNotování pod Vyšehradem – 2. semifinále IV. ročníku

Zelený čtvrtek se jmenuje den před Velkým pátkem. Ano, semifinále Notování 5. dubna 2007 proběhlo těsně před Velikonocemi. Přesto nikým z muzikantů ani diváků v P-klubu nelomcovala žádná mimořádná jarní euforie. Myslím, že mnozí již věděli, jen mluvit se jim o tom nechtělo. Nikdo nechtěl soutěž poznamenat smutnými vzpomínkami…
Kámen úrazu
Když jsme, Belmondo a já, sestavovali scénář, netušili jsme, jak dobře činíme, když na první startovní pozici stavíme Kámen úrazu, kapelu, která svou muzikantskou živelností, i když ve vícehlasech ne vždy čistou, diváky pokaždé nadchne. Tentokrát patří kapele nejen pochvala za dobrý výkon, ale i dík za rozehnání počátečního obláčku chmurné nálady.

Tomáš Zeman - Kody

Náladu obecně pozvedla i zpráva, že Kubíkovi Lasevičovi se den před Notováním narodila sestřička Kristýnka. Jejího tátu, kytaristu Martina, v Kameni úrazu, po dobu jeho mateřské dovolené, zastupuje Tomáš Zeman – Kody (na fotografii).

Michal Vaněk

Nejlépe zní básnické texty Michala Vaňka doprovází-li se při nich na klavír či piáno (prvním P-klub nedisponuje a druhé je pouze dekorační předmět k provozování hudby velmi nevhodný) nebo na kytaru. Přesto byla pro mě píseň Annemarie, v doprovodu elektrických kláves, jedním z velkých zážitků večera.

Bodlo

Kapela Bodlo dojíždí za soutěží Notování pod Vyšehradem už druhým rokem. Loni se chlapci promuzicírovali až do finále a letos, jak zjistíte pohledem na aktualitu z iFOLKu z 6.  dubna 07, je tam divácké hlasování umístilo opět. S volbou diváků souhlasím: hudební nápaditost, zpěvácký potenciál a obrovský drive této kapely si jejich přízeň zaslouží.

Radex ExnerVít Vojtek

Baskytarista Radek Exner je po kapelníkovi Oldovi Pulkrtovi (banjo) služebně nejstarším členem Bodla, jeho jednatelem a hlavním organizátorem již 8. ročníku festiválku Chodobrnky v domovském Chodově. Houslista a zpěvák Vítek Vojtek je služebně nejmladším a spolu se Zdeňkem Smolíkem (kytara) autorsky nejplodnějším členem kapely.

Hořký kafe

Muzika dua Hořký kafe je z úplně jiného soudku než rychlé, strhující písničky Bodla. Skvěle hraný a jedinečně zpívaný autorský folkjazzík Honzy Rejhona (lubová kytara, zpěv) a Petra Babce (bezpražcová baskytara), podobně jako písničky Michala Vaňka, potěší hlavně fajnšmekry. Potvrdilo to i spokojené předení mých sousedů u stolu, publicistů Jany Tippmanové – Džexny a Tomáše Pohla.

4 zdi

Soutěžní část večera uzavírala skupina 4 zdi, jejíž klip v TV pořadu Namoll nedávno zaslouženě vzbudil nemalou pozornost. Kapela dobře, se znatelnou snahou o vlastní charakteistický zvuk, hraje svůj autorský, typicky jihočeský trampfolk. Zatím se ale nedovedou při hraní odvázat tak, jako Bodlo nebo Kámen úrazu. I to může časem přijít…

Petr Sejk

Baskytaru s akustickým nástrojem střídá nestor kapely Petr Sejk – Pytrísek, autor zmíněného klipu a od nedávna hlavní organizátor kapelních klubových večerů Folkování nad Lucernou v KD Máj v domovském Pelhřimově.

Po přestávce nutně musela přijít chvilka, na kterou jsem se již dva dny netěšil. Připadl mi smutný úkol připomenout Josefa Zelenku – Boba, kapelníka skupiny Bob a Bobci, kterého 3. dubna náhle zkosil infarkt. Stafáž mi dělal dlouho dopředu dojednaný host večera a já byl moc rád, že je to právě trampská skupina Lístek.

vzpomínka na Boba 

Lístci věnovali Bobovi první tři písničky svého recitálku. Že i jim při tom bylo nelehko prozrazuje tvář kontrabasisty Radka Polívky i výraz kapelníka Zbyňka Zatloukala na následujících fotografiích.

Lístek

Smutek ale netrval dlouho. Lístek ho utopil ve skočnějších písničkách a královna české folkové Pannovy flétny Sylva Čekalová záhy zářila úsměvem. Jen já se musel jít oklepat do klubového baru, kde jsem zastihl kapelu Bodlo, ke které jsem na chvilku rád přisedl.

lístek

A tak jsem slyšel, jak chlapci z Bodla, když na scéně válel Jirka Matěk – Alva své, přes dveře baru dobře slyšitelné, banjové sólo, ryli do svého kapelníka: „Běž se tam kouknout, Oldo, ať už konečně víš k čemu to banjo slouží!"

Lístek dohrál, dvakrát přidal, Belmondo vyhlásil výsledky, vítězné Bodlo zahrálo tři písničky na rozloučenou a mohli jsme jít domů. Jirka Šámal, kterému chvíli před tím vypověděl službu foťák, ještě vymetl z baterií poslední elektrony, aby pořídil poslední obrázek večera: odchod stále spokojeně předoucích publicistů Džexny a Tomáše.

Džexna a Tomáš Pohl