Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 4. června 2007

pondělí 4. června od 19.15
Brněnská rocková kapela Nešvilský krúžek natočila nové album s názvem Doba ledová. Vedle autorských písní Jiřího Kubowského (zpěv), Jarka Malého (kytary), Josefa Hradského (kytary, harmonika) a Milana Potůčka (klávesy) CD obsahuje úpravy a parodie hitů z repertoáru Wabiho Daňka, Greenhorns, Waldemara Matušky a Rangers. Rozhovor se skupinou moderuje v pondělí 4. června Luděk Strašák.
 
úterý 5. června od 19.15
Málokterá česká zpěvačka je tak oceňovaná v zámoří jako Marta Topferova. Jako školou povinná dívka emigrovala s matkou a sestrou do USA a dodnes žije v New Yorku. Píše vlastní písně v latinskoamerickém stylu, obklopila se skupinou vynikajících muzikantů, kteří pocházejí snad ze všech kontinentů, přičemž sama hraje na malou venezuelskou kytarku cuatro. Její alba vycházejí na prestižních značkách s celosvětovou distribucí, publicisté a kritikové se předhánějí v superlativech. Marta Topferova nedávno vystoupila v brněnském klubu Stará Pekárna a v tentýž den navštívila i naše studio. Milan Tesař s ní v pořadu Jak se vám líbí bude hovořit nejen o její tvorbě, ale také o rozdílech mezi hudebními styly jednotlivých latinskoamerických zemí. Rozhovor poslouchejte v úterý 5. června.
 
středa 6. června od 19.15
Dvacátý pátý ročník Valašského špalíčku, „festivalu na křižovatce žánrů", proběhne ve dnech 21. až 23. června v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Vystoupí na něm například kytarista Afel Bocoum z africké republiky Mali, anglický písničkář James Harries, irská rocková skupina The Wall, slovenská Peha nebo hráč na perkuse Toumani Diabaté z Burkiny Faso. Domácí scénu budou zastupovat Ty Syčáci, Květy, Docuku, Čankišou nebo písničkáři Adam Katona a Jiří Bílý. Na festival, jehož mediálním partnerem je i Radio Proglas, vás pozve ve středu 6. června jeho dramaturg Karel Prokeš.

čtvrtek 7. června od 19.15
Album s názvem Ujedem spolu nedávno vydala skupina Akustik Rauš z Valašského Meziříčí. V čele kapely, která si původně říkala Rauš a hrála rockovou hudbu, stojí kytarista Radek Koutný, bývalý člen skupiny Mňága a Žďorp. Akustik Rauš hraje v současné době v obsazení kytara, akordeon a bicí a vedle plně autorské tvorby často sahá po zhudebněných básních. Ve čtvrtek 7. června bude skupina hrát živě ve studiu Proglasu.

pátek 8. června od 19.15
Na každý druhý pátek v měsíci připravují Jana Peřtová a Petr Maček z brněnského Trans World Radia 45minutový pořad o domácí i světové křesťanské hudbě všech žánrů – Takt. Ani v červnu tomu nebude jinak.

sobota 9. června od 15.00
V sobotním vydání Jak se vám líbí přinášíme reprízu rozhovoru se vsetínskými Žambochy, držiteli ceny Anděl 2006 v kategorii Folk & country a vítězi ankety Album roku 2006, vyhlášené hudební redakcí Proglasu. Duo Jan Žamboch a Stáňa Brahová ve studiu doplní novopečený „třetí člen dua", bubeník a perkusista Jirka Nedavaška. Poslouchejte od 15 hodin.

sobota 9. června od 19.15 a úterý 12. června od 16.55
Původně jeden z mnoha moravských folklórních souborů písní a tanců. Dnes nadžánrová skupina, která natáčí společná alba nejen s dívčím sborem Bambini di Praga nebo se Spirituál kvintetem, ale také s hudebníky z Jihoafrické republiky a Japonska a která pořádá společné koncerty s hrdelními zpěváky z Altaje. To všechno je Hradišťan v čele s Jiřím Pavlicou. V pořadu Slyšte, lidé! se budeme věnovat především aktuálnímu repertoáru skupiny a vedle dalších nahrávek se zaměříme zejména na nedávno vydanou koncertní kolekci Live.