Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 6. srpna 2007

úterý 7. srpna od 19.15 + repríza: sobota 11. srpna od 15.00
O kytaristovi Afelu Bocoumovi z Mali se hovoří jako o nástupci slavného Ali Farky Tourého. Bocoum hrál v Tourého skupině od svých 13 let, a během dalších tří dekád vydatně přispěl k hudbě, s níž Touré získal během svého života dvakrát cenu Grammy. Bocoumova hudba představuje tu nejkřehčí, virtuózně propracovanou odnož saharského blues. V rozhovoru se špičkovým africkým hudebníkem bude řeč nejen o muzice, ale také o hroších a kajmanech, o vztahu mezi bělochy a černochy nebo o problému ženské obřízky.

středa 8. srpna od 19.15
Mamadou Diabaté, hráč na balafon (západoafrický dřevěný xylofon s ozvučnicemi z vysušených tykví) původem z republiky Burkina Faso, žije v současné době v Rakousku, kde spolupracuje například se saxofonistou Sigim Finkelem. V současné době vystupuje v čele formace Percussion Mania, která má ve svém instrumentáři i další tradiční africké nástroje: djembe, lungu, n'goni, dundun nebo baaru. Rozhovor s ním jsme pořídili na festivalu Valašský špalíček ve Valašském Meziříčí a záznam z jeho tamního koncertu v pořadu Jak se vám líbí také uslyšíte.

čtvrtek 9. srpna od 19.15
V dalším „africkém" rozhovoru si představíme zpěváka, kytaristu a skladatele ze Senegalu, který si říká Magou. Ve Valašském Meziříčí letos v červnu vystoupil se svou kapelou Dakar Transit a také záznam z jejího koncertu vám na Proglasu nabídneme. Dakar Transit hraje hudbu, která vyrůstá ze západoafrických kořenů, avšak současně je ovlivněna i západním vnímáním melodie a rytmu (včetně jamajského reggae). Magou vás určitě zaujme svým nevšedním hlasem.

pátek 10. srpna od 19.15
Jako každý druhý pátek v měsíci uslyšíte pořad Trans World Radia Takt s novinkami z domácí i zahraniční křesťanské hudby.

sobota 11. srpna od 19.15 a úterý 14. srpna od 16.55
Folk pro třetí tisíciletí, to je název dvoudílného seriálu, který uvedeme v rámci hudebního cyklu Slyšte, lidé! Představíme si v něm kapely a sólisty, kteří sice vycházejí z písňové formy, avšak tu propojují s nejmodernějším vnímáním hudby. V první části uslyšíte bratislavské duo Longital, Mejerovy brzdové tabulky, slovenského hudebníka Jána Boleslava Kladiva, skupinu Traband nebo Petra Linharta s projektem Sudéta.

středa 8. srpna od 16.00
V rámci odpoledního vysílání ve středu 8. srpna uvedeme rozhovor s Pavlem Aligátorem Nenkovským, dramaturgem festivalu Mohelnický dostavník. Pozve vás na 33. ročník oblíbené hudební přehlídky, která se koná vždy o posledním prázdninovém víkendu.