Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 15. října 2007

pondělí 15. října 2007
Ve dnech 23. a 24. října se v brněnském sále Semilasso uskuteční už třetí ročník mezinárodního festivalu Afro Latin Fest (dříve LatinFest Brno). Hlavní hvězdou bude kamerunský baskytarista Richard Bona a dále vystoupí například mezinárodní formace Son caliente s kubánskou hudbou. Na festival, jehož mediálním partnerem ji i Proglas, přijde do studia pozvat jeho dramaturg Vilém Spilka. Poslouchejte v pondělí 15. října od 19.15.

úterý 16. října od 19.15 + sobota 20. října od 15.00
Zpěvák a hudebník s irským jménem Eoghan O'Reilly se narodil v anglickém Northamptonu, avšak od 90. let žije na Moravě. Zpívá, hraje na knoflíkovou harmoniku, irskou píšťalu, irský buben a foukací harmoniku. Původně se věnoval hudbě irské komunity v Anglii, později hrál rock a po přestěhování do Česka spolupracoval s šumperskou kapelou Happy To Meet, se kterou vyhrál v roce 1999 festivaly Zahrada a Mohelnický dostavník. V současné době vystupuje s vlastním triem The Bottlewash Band. Více se o tomto zajímavém interpretovi dozvíte z profilového rozhovoru, který připravila Radka Rozkovcová z olomouckého studia Proglasu.

středa 17. října od 19.15
Zatím největší komerční úspěch za celou éru své existence zaznamenalo nedávno brněnské vydavatelství Indies MG Records – album V salonu barokních dam písničkářky Radůzy se tři týdny drželo v čele žebříčku nejprodávanějších hudebních nosičů u nás. Zástupce vydavatele Petr Vaněk ve středu 17. října Radůzino album připomene a současně představí novinky Indies MG: reedici alba Rakioactive skupiny Gothart, trojalbum „sebraných nahrávek" Petra Skoumala 52+2 a novinku Jana Buriana Muži jsou křehcí.

čtvrtek 18. října od 19.15
Třebíčský písničkář Pavel Pokorný připravuje pravidelně v Náměšti nad Oslavou festiválek Folkový špíz. Letošní ročník se koná v sobotu 27. října a vystoupí na něm například Martina Trchová, Mošny, Nestíháme nebo Epy de Mye. Více se dozvíte z úst Pavla Pokorného v Jak se vám líbí 18. října.

pátek 19. října od 19.15
Bombus terrestris je latinský název pro čmeláka zemního. Současně je to však jihočeská rocková kapela, která v roce 1999 natočila ve studiu Proglasu několik svých písní. Ty pak vyšly na CD Písničky z Radia Proglas 2000. Skupina se poté rozpadla a až letos se její bývalí členové rozhodli obnovit spolupráci. Jedna z koncertních premiér obnovených Bombus terrestris se odehraje ve studiu Proglasu v pořadu Jak se vám líbí v pátek 19. října.

sobota 20. října od 19.15 a úterý 23. října od 16.55
Jedno z nejkvalitnějších českých alb napříč žánry letos natočili hráč na banjo a dechové nástroje Luboš Malina se zpěvačkou Katkou García a dalšími hosty. CD se jmenuje Woven Ways a představuje písně na pomezí irského folklóru, bluegrassu a vkusného popu. Pokud si myslíte, že se tyto tři žánry nedají propojit, poslouchejte příští vydání týdeníku Slyšte, lidé! Vedle ukázek z debutového alba projektu Garcia si v něm budete moci poslechnout i skladby, které zpěvačka s česko-španělsko- ruskými kořeny natočila se skupinami Dún an doras nebo Malina Band.