Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TO NEJLEPŠÍ Z RANGERS – PLAVCŮ 1967 – 73

DVD, vydala Best. I. A., celkový čas: 97 minut

Dokumentární pořad o počátcích a "zlaté éře" skupiny Rangers vydala firma Best I. A. v koprodukci s Českou televizí. Jedno z prvních českých country DVD láká kupující barevnou fotografií opravdu nejklasičtější sestavy této legendární skupiny. Věština dobových snímků "uvnitř" je samozřejmě černobílých. Jaký je tedy obraz Rangers, který divákovi vydavatel nabízí? Barevný, plastický, věrohodný? Nebo naopak černobílý, zjednodušený, schematický?

obal DVDZákladní část disku tvoří dokument vystavěný podle jednoduchého schématu. Divák může sledovat 14 dobových videoklipů, natočených na některé velké hity skupiny – Král silnic, Malé baby, Neplač malá, Láska je věc kouzelná nebo 500 mil, abych zmínil aspoň některé. Mezi jednotlivými písněmi vzpomíná všech pět dosud žijících členů "zlaté" sestavy na to, jak úžasný byl přelom 60. a 70. let. Tyto pasáže jsou všechny natočeny stejným způsobem – jeden sedící Ranger (tedy Milan Dufek, Jiří Veisser, Jan Vančura, Radek Tomášek nebo Miroslav Řihošek) sedí a sám vede řeč. Nekoná se žádný dialog – ani ve smyslu doplňování se, ani ve smyslu konfrontace. Přitom obojí by plasticitě pořadu přispělo. Dalším nedostatkem je, že se vše skutečně zastaví v roce 1973. Takže neznalý divák se nedozví, že, kdy a jak zemřel Antonín Hájek, jak z kapely odešel Jiří Veisser nebo ještě před ním Jan Vančura, ale dokonce ani to, jak se s Rangers právě v roce 1973 rozcházel Radek Tomášek. Zatímco v rozhovoru pro Folk & country Tomášek vypráví, jak nenáviděl název Plavci a jak si uvědomil, že "něco definitivně končí", divák DVD si asi bude muset počkat na druhý díl, aby si tyto souvislosti poskládal do mozaiky.

Dobové videoklipy jsou kouzelné. Dnešní divák se samozřejmě bude usmívat nad účesy a kostýmy z konce 60. let i nad vypointovanou gestikulací jednotlivých muzikantů (ještě zajímavější je v tomto ohledu výstup Karla Gotta v písni Trezor na DVD Olympicu, které také vydala Best I. A.). Pamětník může s hrůzou zjišťovat, jak stárne, když srovná tehdejší a současné tváře některých členů kapely. Může si v paměti oživovat věčně usměvavého Tondu Hájka u kontrabasu, mladicky roztomilého Jiřího Veissera s houslemi i baculatého Jana Vančuru v popředí. Já jsem se osobně velmi pobavil při klipu k písni Malé baby, ve kterém pánové s dámskými klobouky na hlavách předvádějí úžasné taneční kreace.

Další část DVD, na obalu označeno jako bonus, tvoří například scénka s Petrem Nárožným nebo záznam koncertu z roku 1967, kdy byla členkou Rangers také Jarka Hadrabová a kdy s kapelou spolupracoval Mirek Černý. Vedle hitů jako Ta zem je tvá zem nebo Zvedněte kotvy se tedy dostane i na Balíček karet.

I když historické videoklipy Rangers působí úsměvně, určitě se pánové ani po letech nemají za co stydět. Legendou ve zmíněné době skutečně byli a právě toto období jejich společného hraní legendou zůstává. Většina zařazených písní obstojí i po pětatřiceti letech a některé zdánlivé nedostatky (například ono přeskočení v hlase při zvolání "Hudbo!" na začátku Nosu pro trable) právě činí dokument plastickým. Ano, je to paradox. Černobílé klipy jsou nakonec barevnější než novodobé (tedy v barvě natočené) vzpomínání členů kapely. Líčení, jak a kdy kdo do kapely přišel, kde se koncertovalo a kdy se kapela profesionalizovala, je poučné a zajímavé. Přesto mám pocit, že i toto vzpomínání se dalo trochu víc propojit s přítomností. V těchto dnech vychází druhý díl rangerského DVD. Budu tedy zvědavý, kam se vyprávění posune.