Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Na moll aneb Písničky od Bolka – leden 05

Každý den jinak - foto: Ivo CicvárekV úterý 4. ledna 2005 ve 21:55 na ČT 2 to vypukne. Co vlastně? Nový hudební magazín České televize Na moll aneb Písničky od Bolka. Žánrově asi nejvíce uspokojí ty diváky, kteří rádi zabrousí nejen do folkového háječku, ale občas se proderou i houštinou etna, maliním folk-rocku či trním alternativní hudby.

Zkrátka Na moll bude žánrově pestrý pořad, oproti bývalému Aportu přeci jen čekejte více takzvaně okrajových proudů a méně tradičního country a trampské hudby. Ale ani poctivé písničce v klasickém hávu se nebudeme nijak bránit – ostatně hned v prvním dílu posoudíte novou tvorbu Hop Tropu. Pro znalce bude možná zajímavé srovnání známého táborákového hitu Obchodník s deštěm (je téměř neuvěřitelné, že se podle Samsona jedná o televizní premiéru této písně) s novinkami jako je valčíkové Dvojče.

Vlasta Redl - foto: Ivo CicvárekNa moll ovšem otevře Vlasta Redl, a to největší „peckou" z čerstvě vonícího CD Dopisy z květin – nádhernou slovenskou  halekačkou Vyleteli okná. Její záznam jsme pořídili na brněnském křtu desky a myslíme si, že stejně jako diváci na koncertě si i z obrazovky vychutnáte košatý dynamický vývoj této až art-rockově pojaté písně. Plochy elektrických kytar, výtečné sbory, ve vypjaté pasáži vokál Petry Šany Šanclové vznášející se nade vším. Že Vlasta Redl našel výtečné autory i v muzikantech skupiny „Která se jmenuje každý den jinak", dokáže v sólové písni Karel Macálka. Petře Šany Šanclové pak věnujeme samostatný prostor v hitparádě Top na moll – její písnička Blues o skromnosti startuje z pozice novinky. Kdo ze čtveřice Jaromír  Nohavica, Traband, Vojta Kiďák Tomáško  a Tomáš Kočko půjde z kola ven, však zatím neprozrazujme.

Na moll moderovaný Veronikou Havlovou kombinuje živé záznamy z koncertů s rozhovory, některé písničky uslyšíte celé, z jiných jsme vybrali jen ukázky. Tečkou za celým pořadem bude písnička V buši – od Zuzany Navarové – přes veškerý smutek jsme chtěli do pořadu zařadit právě tu podobu Zuzaniny muzikantské duše, která kolem sebe šířila nejvíce pohody.

A protože iFOLK čtou muzikanti, připojme na konec několik rad. Pokud máte pocit, že by se Vaše hudba do pořadu hodila, pak je dobré pro to udělat několik věcí:

1)     Hrajte (na festivalech, v klubech, kdekoliv). Když se objeví někdo nový a zajímavý, většinou se to minimálně v pořadatelském a muzikantském zákulisí rychle roznese.
2)     Dejte nám o sobě vědět – pošlete kvalitní demo (a může to být i dobrý koncertní záznam) nebo Vaše nové CD. Připojte krátký průvodní text. Pokud jste se dopracovali už tak daleko, že se Vám podařilo natočit profesionální videoklip, pak Vaše šance na zařazení do hitparády Top na moll prudce vzrůstá. Adresa je: Na moll, dramaturg Ivo Cicvárek, ČT Brno, Běhounská 18, Brno 658 88.
3)     Buďte sebekritičtí: nepodařené demo, zjevně průměrná hudba (ať už ve smyslu technickém, či autorském) Vám může spíš ublížit – sami asi nejlíp znáte ten stav, kdy pak s odstupem musíte vysvětlovat, „jak už dnes hrajete úplně něco jiného a lepšího". Zkrátka pokud zatím máte problémy dostat se na větší festivaly, ještě jste nezaujali ani publikum, ani kritiky, není většinou ten správný čas toužit po televizním vystoupení:)
4)     Neuražte se, pokud se na obrazovku nedostanete. Prostým výpočtem lze zjistit, že kdybychom do magazínu Na moll chtěli vzít třeba jen polovinu účinkujících letošní Zahrady, měli bychom vystaráno na několik let dopředu…

(autor je dramaturgem pořadu Na moll)