Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FRANKIE LAINE

Dnešní legendou bude interpret, jehož vliv na country byl menší než jeho prodeje desek a úspěchy na hitparádách, a to zejména proto, že neexperimentoval a věděl, k čemu se hodí jeho znělý baryton – Frankie Laine.

Frankie Laine se narodil v Chicagu v roce 1913 a jako dítě zpíval v místních kostelech. To, že byl dítě městské, vedlo také k tomu, že byl ovlivňován hodně druhy muziky, a to i jazzem, který byl přeci jen muzikou spíše městskou. Od patnácti let pak vystupoval profesionálně v klubech. Po dokončení školy začal i trochu cestovat a působil v klubech jako zpívající číšník nebo učitel tance. Čas od času taky prodával auta či dělal jiné obchodní práce.

Štěstí přišlo v roce 1937, kdy nahradil Perryho Coma v kapele, kde tento interpret dosud zpíval. V téhle kapele, která už určitý věhlas měla,  si ho také poprvé všimlo širší publikum. Se skupinou, kterou vedl Hoagy Carmichael, natočil pro firmu Mercury první singl, který se hned stal hitem: We'll be together. To bylo v roce 1945 u firmy Mercury. O nějaký čas později ale Laine poprvé mění vydavatelství.

U firmy Columbia se Frankie Laine posunul výrazově od středního jazzového proudu k country a její westernové odnoži. S velkokapelovými aranžemi Mitche Millera, které dominovaly sladkému popu v padesátých letech, získával úspěchy i v Evropě – a tři jeho hity vévodily i britské hitparádě: I believe, Hey Joe a Answer me – celkově to hodilo 27 týdnů na špičce žebříčku v Británii. Nazpíval i několik písní s Mitchem Millerem, ale přeci jen jeho tlak do sladkopopové polohy byl silný a Frankie se mu vzepřel. Znamenalo to ale také, že od roku 1953 už neměl žádný hit na vrcholu hitparády.

Na nejvyšších místech hitparád sice Frankie Laine skončil v polovině 50. let, ale hitparády rozhodně neopustil a jeho písně se stávaly nadále evergreeny – na první poslech. Které to byly: "Hey, Good Lookin'", "Jealousy (Jalousie)", "High Noon", "I Believe" a "Tell Me a Story". Poslední hit v horní desítce měl v roce 1957 – Love is a golden ring.

Ke stáru se  věnoval  cestování po státech a vystupování v kabaretech a tak jako mnoho jeho kolegů se na závěr kariéry dostal i ke gospelům. Ještě v polovině osmdesátých let spokojeně užíval v plné síle podzim života ve svém sídle v Kalifornii. Frankie Laine se nezapsal do historie country průkopnickými činy, ale romantickým  hudebním pohlazením, které je také třeba. A za to je právem legendou.

(Text je zpracován na základě pořadu Zadáno pro legendy, který uvede Countryrádio 15. 1. 2005 v 19.00.)