Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

USLYŠÍTE NA PROGLASU V TÝDNU OD 31. LEDNA

Pořady Jak se vám líbí – všední dny (od 19.15 do 20.00 h)

úterý 1. února:

Hostem pořadu Jak se vám líbí bude Pavel Rada, šéfredaktor iFOLKu. Pozve vás na festiválek iFOLK JAM, který se koná v Praze-Bohnicích v Divadle Za plotem v sobotu 19. února. Účinkují Martina Trchová, Petr Sedláček, Žamboši, James Harries, Bobova diéta a další.

středa 2. února:

Do brněnského studia Proglasu přijedou Petr Ovsenák a Jan Řepka, známí jako písničkářské duo Nestíháme. Za sebou mají účast ve finále Zahrady písničkářů v Kuřimi, na svém kontě mají demonahrávku s názvem Nic. V pořadu Jak se vám líbí budou hrát živě.

čtvrtek 3. února:

Nová sestava, nové písničky – to slibuje Pavel Helan, písničkář vždy obklopený výbornými muzikanty, který bude ve studiu Proglasu hrát živě už počtvrté (přičemž poprvé zde vystoupil jako host skupiny Ořešák, poté už se svými vlastními projekty). Minule Helan přivedl do studia kirgizskou zpěvačku. Uvidíme, čím nás sestava Pavel Helan a Capella překvapí tentokrát.

pátek 4. února:

Zlínská folková kapela BPT natočila album s názvem Tváře. Z 16 písní jsou čtyři lidové a dva spirituály, zbytek tvoří autorská tvorba členů skupiny. BPT fungují od roku 1986, za sebou mají finálovou účast na Portě v Plzni a na Trampské Portě v Ústí nad Labem. Účinkovali také na festivalu Zahrada v Náměšti na Hané. Rozhovor s členy skupiny vysíláme na Proglasu v pátek večer.

Sobotní Jak se vám líbí (od 15 do 15.45 h)
 

sobota 5. února:

Ondřej Pečenka, donedávna bubeník alternativně rockové skupiny eMeMVooDooP'Ká, natočil v loňském roce album Zrno pod hlavičkou svého nového projektu Folk3mail (čti: "folktřimejl"). Ondřej nahrál kytaru, flétnu a bicí, je autorem všech písní a nazpíval si také všechny sólové party. Koproducentem desky a hostem na ní je Ondřej Ježek (jinak kytarista skupiny OTK). Nový Pečenkův projekt je žánrově velmi těžko zařaditelný. Hovořit by se dalo například o alternativním folkrocku, o městském folku nebo o směsi nekomerčního popu a folku. Rozhovor s Ondřejem Pečenkou o jeho albu Zrno poslouchejte v pořadu Jak se vám líbí v sobotu 5. února od 15 h.

Hudební týdeník Slyšte, lidé! (sobota od 19.15 do 20.15 h, repríza v úterý od 16.55 do 17.55 h)

sobota 5. února:

Hudební týdeník Slyšte, lidé! bude patřit romským kapelám a sólistům. Tradičnější polohu bude zastupovat zpěvačka Věra Gondolán s albem Klenoty romské hudby. Zastavíme se u královéhradecké kapely Terne čhave a u jejího výborného CD Kaj džas. Komornější polohu zastoupí výborný kytarista Ján Ačo Slepčík a jeho úplně nové album Gipsy Songs. Naopak rázný funky-jazzový zvuk předvedou brněnští Gulo čar, loni ocenění prestižní cenou Anděl. Představíme si rokycanské Le čhavendar, vítěze autorské soutěže z festivalu Zlíntalent 2004. Dostane se na Idu Kelarovou a její skupinu Romano Rat, která mísí tradiční romskou hudbu s jazzem a folkem. Nezapomeneme na Věru Bílou, od níž si poslechneme lidovou píseň v tanečním remixu. A na závěr dostane prostor skupina Bengas s ukázkou ze svého alba Dža. Pořad vysíláme v sobotu 5. února od 19.15 h a v repríze 8. února v 16.55 h.