Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČESKÉ PUBLIKUM PATŘÍ MEZI NEJDIVOČEJŠÍ…

...tvrdí saxofonista finské kapely Värttinä Janne Lappalainen.

Kapela Värttinä, která se v květnu chystá do České republiky, představuje dnes jednoznačně nejznámější finskou skupinu. Vznikla před třiceti lety a ve své hudbě propojuje lidový folklór s moderními prvky world music. K nejúspěšnějším deskám patří především Oi Dai, která v roce 1992 vytlačila z finského žebříčku hvězdy anglosaské kultury, dále pak Vihma, Kokko, Seleniko nebo iki.  Odpovídá saxofonista a hráč na bouzouki Janne Lappalainen.

VarttinaKolikrát jste již v Čechách koncertovali?
     „Jestli počítám správně, tak jsme byli v České republice celkem čtyřikrát a vždycky jsme si to opravdu hodně užili. Skvělé jídlo, pivo a fantastické publikum, které po nás úplně bláznilo."

Znáte nějaké české muzikanty?
     „Bohužel, já osobně nic moc o českých muzikantech nevím, ale někteří členové naší kapely jsou velkými fandy Ivy Bittové. Hlavně tedy náš manažer."

Je rozdíl mezi finským a českým publikem?
     „České publikum vyjadřuje své emoce hodně otevřeně, tancují a křičí, což je úžasné. Oproti Čechům je naše publikum na koncertech spíš rezervovanější. Finové prostě poslouchají hudbu, někdy možná až příliš pozorně. Vlastně, když o tom tak přemýšlím, české publikum na našich vystoupeních patří mezi nejdivočejší, jaké jsme kdy viděli. Takové publikum prostě milujeme!"

V jakých dalších zemích jste již vystupovali?
     „Už jsme hráli asi ve 30 zemích po celém světě. Mimo jiné v Austrálii, Japonsku, USA, Kanadě a také třeba v Brazílii."

Vím, že pracujete na muzikálu Pán prstenů. Prozradíte podrobnosti?

    „Práci na muzikálovém trháku The Lord of the Rings (Pán prstenů) již dokončujeme. Muzikál je připravovaný na jaro letošního roku pro londýnský West End a scénickou hudbu skládáme spolu s proslulým indickým skladatelem A. R. Rahmanem. Už jsme hodně blízko. Hned jak skončíme se skládáním hudby, čeká nás ještě spousta práce ve studiu, ale v podstatě se už dostáváme do finále."

Co pro vás tato práce představuje?
     „Tahle práce je pro nás neskutečně velikou výzvou a zážitkem, hlavně proto, že jsme v minulosti měli jen minimální zkušenosti s muzikálovou a divadelní hudbou. Práce s největšími talenty muzikálového světa je velmi inspirující a přináší nám hodně nových nápadů a neznámých pohledů na hudbu."

Jedná se o velice ambiciózní projekt. Myslíte, že bude úspěšný?
     „Díky tomu, že celý realizační tým byl producenty Pána prstenů sestaven velmi pečlivě, troufám si říct, že se nám podaří vytvořit skvělou show. Měla by uspokojit a snad i předčit veškerá očekávání."

Jak se daří world music ve finských médiích? 
     „World music a tradiční finskou hudbu média velmi respektují, ale v žádném ohledu se nemohou měřit s pozorností a popularitou, které se dostává anglo-americkému rocku či popu. Jinak ale máme celou řadu vynikajících interpretů, především v oblasti finské folkové hudby a také pravidelně vychází mnoho dobrých CD finských zpěváků i skupin. Takže mohu s klidným svědomím říci, že finská hudební scéna je zdravá a podporuje tvořivé talenty."

V Čechách nyní vychází vaše album Snow Angel. Jedná se o novinku?

     „Ne, tato deska mapuje tvorbu skupiny v letech 1992 až 2003. Kompilace ze čtyř řadových alb a jedné live desky představuje v naší diskografii raritu, jediný další výběr sestavený na zakázku vznikl až na Taiwanu. Snow Angel vychází pouze v České republice a je složen z pěti alb, konkrétně Iki, Aitara, Ilmatar, Seleniko a  6.12."

Jak se za tu dobu vaše muzika změnila?
     „Hodně, stejně jako se mnohokrát změnilo složení skupiny. Na začátku byla naše muzika jaksi nevinná až naivní a také dost tradiční. Až třetí album Oi dai bylo ovlivněno novým, kompaktnějším složením kapely, v níž tehdy působili špičkoví finští rockeři. Po tomto albu našla Värttinä uspokojivou rovnováhu mezi etnicko-folkovou hudbou a popem. Tento směr dosáhl vrcholu na šesté nahrávce Kokko."

Kam jste směřovali poté?
    „Po tomto albu jsme nahráli dvě trochu mystické desky Vihma a Ilmatar s velkým důrazem na vokály. A právě album Ilmatar zaujalo producenty muzikálu Pán prstenů. Na našem posledním CD Iki jsme se snažili zachovat maximální jednoduchost a znělost každé skladby. V současnosti připravujeme další studiové album, kde zase dostanou větší prostor vokály."

Vyvíjí se vaše hudba?
     „Věřím, že se bude naše hudba vyvíjet a měnit neustále. Kdyby náhodou někdy tento vývoj ustal, bylo by to neklamné znamení, že už máme s muzikou praštit. Naštěstí je naše kapela složena ze samých talentovaných a nadšených lidí, kteří mají nevyčerpatelnou zásobu schopností a myšlenek. Takže si ani neumím představit den, kdy by nám všem došly nápady a inspirace."

                                                                      Děkuji za rozhovor