Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČERVNOVÝ QJETEN A VZKŘÍŠENÍ BAFALA

Druhý večer Konkursu Zahrady v Praze spěl k závěru. S Květou Krejčovou jsme si na chvilku sedli v baru a zkusili stihnout krátký rozhovor, než se nazvučí poslední kapela. No, nestihlo se, ale zato jsem se něco dověděl. Třeba o exhumaci jedné kdysi proslulé sestavy.

Co dělá Qjeten?
Qjeten už delší dobu nahrává, ale snad už se to chýlí ke konci. Chtěli bychom do léta mít hotovo. Nahráno je osm věcí, ještě je připravená jedna lidovka ve zjazzované úpravě. Zařadíme pro pobavení i klip, který samostatně a bez vědomí ostatních nahrál a sestříhal náš kytarista.
Kromě natáčení se chystáme i na letní sezónu, tou pravidelně žijeme – konečně jaro, festivaly, nádherná atmosféra.

Vydáte nahrávku u někoho jako regulérní debutové album?
Spíš to bude vlastním nákladem a formou demosnímku. Zvuk asi není úplně luxusní, i když jsme nahrávali v Barrandovských ateliérech. Takže na rozdávání pořadatelům a podobně.

Sleduju Qjeten už dlouho a zdá se mi, že se v něm dost často měnili muzikanti. Je asi problém něco budovat, když se sestava často mění, že?
Teď jsme na tom dobře. Když nepočítám kytaristu, jsme ve stejné sestavě, to znamená baskytara – Pája Matyáš, flétna – Míša Kocourková, akordeon, mandolína – Michal R. Cádra a moje maličkost už čtvrtým rokem. Kytarista Tonda Teller přišel před dvěma lety. Je fakt, že každá změna muzikanta znamená půlroční, roční zdržení. Na druhou stranu každá změna byla prozatím změnou k lepšímu.

Cítíš se už víc jako kapelnice, nebo zůstalo i trochu něco z písničkářky?
Z písničkářky zůstalo to, že skoro všechno, co hrajeme s kapelou, je ode mne. Já jsem dvakrát absolvovala písničkářský konkurs na Zahradu a dvakrát jsem se dostala až do finále, takže nějakou písničkářskou kariéru za sebou mám. Asi jsem ale kapelní typ, dávám ráda prostor muzikantům a nechávám se obohacovat tím, co do písniček vymyslí.

S jakými pocity chodíš ty osobně na předkola a konkursy? Nejsi frustrovaná, že i po dlouhých letech v muzice se pořád musíš účastnit základních kol?
Nám to přináší účast na festivalech, takže mi to rozhodně nevadí. Hráli jsme na Zahradě i na Setkání, dvakrát na Folkové růži. A protože sami pořádáme festivaly, rádi se díváme i po nových a zajímavých kapelách.

Co to bude za festival?
11. června v Radotíně, kde chystáme jako překvapení první vystoupení nové sestavy skupiny Bafalo New, kterou dal po čase dohromady Michal Braxatoris v Ústí nad Labem. Další překvapení je znovuobnovení výborné liberecké kapely Jen tak. Dále kromě nás, tedy skupiny Qjeten, vystoupí Narcis, bigbeatový A vůbec, folkrockoví P.R.D.I. a jazzrocková kapela Techtle mechtle. V jednání je Oskar Petr s hostem Jirkou Vopavou z Copu.