Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČECHTICKÁ LILIE A POKLIDNÉ PRÁZDNINY

Jako oáza uprostřed dešťů a záplav působily Čechtice v sobotu 10. srpna. Náhoda, nebo malý zázrak tu zařídil slunečné a příjemné počasí. Festival folku a country – Čechtická lilie zde byl pořádán již po devatenácté.

DIOGENES – cena předávaná vítězům Čechtické lilie

Festival byl z technických důvodů přemístěn ze zámku do Farské zahrady a to se kupodivu ukázalo jako značný přínos a příští rok budou pořadatelé řešit opravdu velké dilema, zda pokračovat v tom, co se ukázalo přínosem, nebo se vrátit zpátky na zámek.

Čechtickou lilii jsem léta vnímal jako festival spíše trampské a country hudby, kde folk byl v menšině. Už loni jsem zaznamenal postupný obrat a letošní Lilie byla co do žánrů vyrovnaná, trochu ve prospěch folku. Festival probíhá tradičné ve dvou částech. Odpoledne soutěží desítka skupin o přízeň diváků, pořadatelů i muzikantů o cenu Diogena, pojmenovanou podle místní pořádající country skupiny. Večer je vyhrazen pro vítěze minulého ročníku, pro vyhlášení výsledků soutěžního odpoledne a pro hosty. Festival je štědře dotován regionálními sponzory a mediálně podporován rádiem PRESTON.

Soutěžní odpoledne zahájila skupina klasického country NPK II z Vlašimi. Příjemně naladila tou dobou již početné publikum a to akceptovalo řadu žertíků, např. vystoupení narychlo slepené kapely Doktorovi levobočci z muzikantů soutěžních skupin, kteří se nikdy předtím neviděli. Příjemným překvapením byl folkový Trapas (Smečno – Hořovice), kterému letošní Zahrada svědčila a nadchl i diváky v Čechticích. Obě zpěvačky (Míša Pilařová a Míša Bernátová) i oba kytaristé produkují svěží a melodický folk. Zajímaví byli i Suroví kocouři z Vodochod, kterým Lilie patrně sedla, hlavní hit "Koukej lásko koukej" se povedl a divákům se líbili. Ještě bych připomenul bluegrassovou skupinu z Tábora se zajímavým názvem The Kýbl, která své četné příznivce určitě oslovila a na ovacích to bylo znát.

Farská zahrada, kam se festival přesunul, slouží i zároveň jako prostor pro letní tábory. Protože se tu v té době žádný nekonal, dostaly skupiny luxusní "ubytování" v chatkách. Luxusně seděli i diváci v zahradních křeslech a na velmi dobré úrovni bylo i občerstvení.

Přestávku před večerním koncertem jsem využil na povídání s loňským držitelem ceny Diogena – písničkářem Jeronýmem Lešnerem. Možná i on byl ovlivněn poklidným odpolednem v Čechticích a svoji dosavadní letošní sezónu hodnotil jako velmi pohodovou a to přes všechny své letošní úspěchy a zejména přes úsilí s tím vším spojené. Večer koncertoval v plné síle a dokonce zahrál v premiéře novou píseň.

Večerní Dvoranu zahájila pořádající skupina Diogenes. Následovalo předávání cen Diogenů letošním vítězům. Získali je Jozero, Trapas a Suroví kocouři, tedy absolutní převaha folkových skupin. Pak následoval koncert loňských vítězů: Jeroným Lešner, Monokl, Markéta a Lazarové a Pergamen.

Jestliže bych měl Čechtické lilii vytknou nějakou slabinu, pak je to stále ještě úzká regionalita (skupiny sem jezdí pouze ze Středních a Jižních Čech) a malý důraz na "celostátní" propagaci. Ale diváci i pořadatelé jsou zde výteční a tak vzhůru ke dvacáté jubilejní Lilii příští rok!

Josef Vančura