Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČECHTICKÁ LILIE JE PLNOLETÁ

Za 18 roků vykrystalizoval festival do formy jednodenní přehlídky folkových, country, bluegrasových a trampských skupin. Odpoledne je věnováno soutěžním vystoupením, večer koncertují vítězové loňských ročníků a členové pořádající osady Daisy Town soustředěni ve skupině Diogenes.

Stejně tomu bylo i letos. Soutěžní klání zahájila skupina NPK II z Vlašimi. Hrají country klasiku, skupinu tvoří samí zkušení muzikanti, kapelu si založili až po dosažení věku 50 let, tedy v době, kdy se jiné skupiny spíše rozpadají. Z jejich projevu je vidět, že hrají vyloženě pro radost a potěchu svoji a svých věrných diváků pod Blaníkem.

Skupina zJEVI – IGORBAND z Uhlířských Janovic je jakási odnož tamní slavné kapely Monokl. I když toto seskupení vzniklo možná pouze účelově, podařilo se mu zřetelně ukázat životaschopnou alternativu dalšího možného vývoje Monoklu samotného. Zvláště dvě mladé zpěvačky se divákům určitě líbily.

Markéta a Lazarové z Vlašimi byla na festivalu Čechtická lilie již poněkolikáté. Pravidla festivalu totiž skupinám umožňují přihlásit se po jednoroční pauze znovu. Markéta hraje na kontrabas a z Lazarů svým výkonem jednoznačně vyčnívá houslista. Přidáme-li k tomu většinou vlastní folkově orientovanou tvorbu a spojení housle versus kontrabas hraný smyčcem, pak není divu, že se skupina líbila odborné porotě a z festivalu si odnesla 1. místo v hodnocení poroty složené z pořádající T.O Daisy Town.

Stejně tak i Máslovické drnkačky (Máslovice u Prahy) už navštívily tento festival víckrát. Hrají, jak sami říkají kovbojskou muziku, plnou vtipu a legrace: … víte my jsme všichni skromní. Za startovné v předminulém ročníku Lilie jsme si všichni skromně koupili automobil, akorát náš kytarista si koupil dům a my ho tam chodíme navštěvovat!

„Elektrickou“ muziku na festivalu reprezentoval COUNTRY MIX z Benešova.. Hrál většinou přejaté skladby ovšem v dokonalé kvalitě. Předpokládám, že se postupně vyhrál na nějakém pravidelném poloprofesionálním hraní k tanci v některém benešovském country salónu.

Písničkáře tentokrát zastupoval Jeroným Lešner z Prahy. Zvláště pro místní zavilé bluegrasisty byl velkým překvapením, zaujal zejména instrumentálním projevem a obdržel cenu za 1.místo v hodnocení od muzikantů. (Rozhovor s Jeronýmem Lešnerem na Čechtické Lilii si rovněž můžete přečíst na Internet Folku.)

Pražáky dále zastupovala skupina Hluboké nedorozumění. Byla zrovna na festivalové šňůře, dopoledne stihla Kutnohorskou kocábku a odpoledne již čile koncertovala v Čechticích. Díky svému výkonu určitě šlapala na paty Markétě a Lazarům, neboť – jak jsem vyzvěděl ze zákulisí – hlasování odborné poroty bylo více než bouřlivé.

Přehlídku zakončil Monokl z Uhlířských Janovic. Předvedl se téměř v životní formě a protože se i trefil do většinového hudebního vkusu festivalových diváků, zvítězil v diváckém hlasování.

Ve večerním galapředstavení byli na programu vítězové loňského ročníku: K.O.O.P.R. z Mladé Vožice a Pergamen z Českých Budějovic. Předávaly se ceny a koncertovala pořadatelská skupina Diogenes.

Festival od loňska opět nabral na kvalitě. Výrazně se zlepšilo nazvučení (Jirka Vrtíška), zkvalitnilo zázemí festivalu, přibyly další šatny pro účinkující. Přehlídka měla spád i díky perfektnímu konferování Aleše Pipka. A na to vše dohlížel a o muzikanty a návštěvníky pečoval kolektiv osady Daisy Town pod vedením dlouholetého vedoucího festivalu Karla Rozkošného.
Takže muzikanti a všichni přátelé country a folku: zkuste Čechtickou lilii třeba příští rok!

Josef Vančura

Josef Vančura