Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČESKÉ SRDCE: ZNAMENÍ

Od té doby České srdce proplouvalo nejen českou hudební scénou, ale podařilo se mu vystupovat v krajích Keltům ještě zaslíbenějších. Kapelník Michal Šenbauer a výborný houslista Karel Holas doprovázeli Alana Stivella po jeho evropském turné a v jeho rodné Bretani je České srdce (alias Bohemian Heart) možná známější než doma. Českým posluchačům se kapela tu a tam připomněla nějakým albem. Některá byla přinejmenším diskutabilní, například Pohřebiště hitů s rádoby sourodou směsí irských a českých lidových písní, předělávek od U2 a dokonce od Led Zeppelin. Reputaci si kapela opravila před třemi lety albem Oheň voda vzduch a nyní přichází k českým posluchačům s novinkou, nazvanou Znamení.

Album Znamení se nese ve znamení změn. Na rozdíl od první LP desky i minulého alba Oheň voda vzduch na něm kapela téměř nespolupracuje s Vladimírem Mertou coby textařem. Ze základní sestavy odešel houslista Karel Holas, aby se na 100 % věnoval Českomoravské hudební společnosti. A snad poprvé se ve společnosti Českého srdce objevují jako hosté osobnosti z naprosto odlišných hudebních sfér: Lucie Bílá, Blanka Šrůmová nebo Michal Pavlíček, mám-li jmenovat ty nejznámější.

Nebudu zkoumat, z jakých důvodů k těmto změnám došlo. Zkusím se pouze podívat na to, zda novinky kapele prospěly, nebo jí naopak ublížily. Vladimír Merta je výjimečným textařem. Jako jeden z mála českých písničkářů dokáže vyrábět neotřelé obrazy v úctyhodném množství. Jeho absenci (s výjimkou spoluautorství singlového hitu Bosou nohou žárem) vyřešila kapela následujícím způsobem: sedm z třinácti písní otextoval kapelník Šenbauer, z ostatních stojí za zmínku spolupráce s Františkem Sahulou (podílel se už i na minulé desce) a také s Blankou Šrůmovou, která je autorkou textu Slepej maják. Její textařské umění mě nepřesvědčilo na sólové Neviditelné a neuchvátilo mě ani zde. Šenbauerovy texty jsou poetické, obrazy zůstávají v tradičním okruhu Českého srdce: „Voda je slza, která nás vyplavila / na kraj světa nás hodila / a já teď čekám“ (Na kraji světa) „Hádala jsi osud svůj / z tajnejch znaků hvězd / smutky utápěla / v květinovejch snech.“ (Jaro, léto, podzim, zima)

Karel Holas je výjimečným houslistou. Jeho odchod určitě nebyl pro Michala Šenbauera a spol. jednoduchý. Ovšem Zdeněk Pohorský jej nahradil se ctí. I jeho hra má správný keltský říz.

Třetí novinkou je obrovské množství hostů. Ano, i na minulé desce hostovali například Jiří Veselý, Jiří Zelenka nebo Smyčcové trio, avšak nové album je na hostech z velké části vystavěno. Vždyť i v obchodech je opatřeno přelepkou, na níž bijí do očí jména Lucie Bílé, Michala Pavlíčka, Blanky Šrůmové a Jana Hrubého. Jména hostů na albu Znamení by se dala rozdělit do tří skupin. První tvoří osobnosti, které se programově věnují tzv. keltské hudbě, a které tím pádem Českému srdci určitě více pomáhají než škodí. Mezi ně patří samozřejmě houslista Jan Hrubý (Slepej maják, Můžeš letět) , Jan Kolář – tentokrát nejen s hobojem, ale také s bretonským dechovým nástrojem bombardem (Bosou nohou žárem, Irský jig, Jaro léto podzim zima) a také René Starhon ze skupiny Dún an doras (hraje na píšťalu long whistle, buzuki a o něco méně keltskou mandolínu). Do druhé skupiny bych zařadil vynikající muzikanty z jiných žánrů, především kytaristu Michala Pavlíčka (hraje ve skladbě Obyčejnej den s Bonem) . I zde je spolupráce ku prospěchu věci, i když by byla nahraditelná. A třetí skupina? Hostující zpěvačky Lucie Bílá a Blanka Šrůmová. V jejich případě mám trochu pocit, že kapela hrála na efekt: Album, na kterém (mimochodem v jedné jediné písni) zpívá doprovodný vokál Lucie Bílá, se bude prodávat o trochu lépe, než kdyby tam Bílá nebyla… Ale třeba se mýlím.

Znamení je příjemné album – více po stránce hudební než textové. Keltský rock (nebo raději folkrock) je u nás v posledních letech velmi oblíbený. Tančí se na něj na folkových i rockových festivalech, iroskotská melodika se příjemně poslouchá, náročnější fanoušek si rád vychutná prolínání exotických a rockovějších nástrojů. Například ve skladbě Jaro léto podzim zima dochází k zajímavým setkáním elektrické kytary s hobojem.

České srdce se vrací ke svým českým fanouškům. Deska Znamení je důstojným návratem. A tak budu kapele přát, aby i po personálních změnách přirostla svým starým i novým příznivcům co nejpevněji k srdci.

Milan Tesař
Autor je redaktorem Radia Proglas

10 století – Znamení – Bosou nohou žárem – Slepej maják – Irský jig – Na schodech před rájem – Na kraji světa – Čekám – Můžeš letět – Kruh – Jaro, léto, podzim, zima – Obyčejný den… s Bonem – Poslední oheň

Vydavatel: Sun Music, Czech Republic
Rok vydání: 2000
Žánr: „keltský folkrock“
Celkové hodnocení: dobré




Milan Tesař