Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ČÍSLO 3 ŽIJE?

Recenzi alba skupiny Bonsai č. 3 s názvem Historka jsem již dvakrát odložil. Nebyl jsem schopen napsat, co si o albu myslím. Rozporuplné pocity mnou zmítají ještě nyní, když jsem si přikázel sednout a napsat….

Upřímně řečeno, jsem totiž z tohoto cédéčka zmatený. Písničky Bonsaie mám od dob první Bonsaie docela rád a tak jsem se těšil, až je znovu uslyším. Určitě by mě neurazila přesná revival verze, stejně bych si dokázal poradit i s verzí, kde se na původní zvuk a náladu kapela neohlíží a interpretuje si skladbu zcela po svém, nově. Ani jedno se ale nedá říct o tom, co se nachází na tomto albu.

Skupina Bonsai, toho jména třetí, sice uchopila skladby pánů Poláčka a Stralczynského po svém, ale výsledný zvuk mi přijde starší a horší, než originály. Aranže mi přijdou méně nápadité a více unylé, než je skousnutelné. Cédéčko už nahrálo v mém přehrávači několik desítek hodin…  Ale neutkvělo mi z něj v hlavě vůbec nic… Žádný muzikantský nápad, žádné exkluzivní muzikantské či pěvecké výkony. A i ty písničky mi v současném podání přijdou horší, než jak je znám.

Tím nechci a nemohu říct, že by v Bonsai č. 3 byli špatní muzikanti. Neuslyšíte zde falešný tón, vše se poslouchá docela příjemně. Jen to nějak ničím nezaujme. Skupina Bonsai č. 3 nahrála album ve složení Zuzana Březinová – zpěv, altová flétna, rytmika, Petra Dvořáková – violoncello, Václav Koblenc – doprovodná kytara, zpěv, sopránová flétna, altová flétna, Tomáš Pasterný – bongo, zpěv, Jan Přeslička – akustická a elektrická kytara, zpěv. Jako hosté se zde vyskytují Milena Janáčková na violoncello a David Hiner na bongo.

Snažil jsem se na albu skupiny Bonsai č. 3 najít nějaké to pozitivum, nějaký důvod, proč ho pochválit. Ale snad kromě poměrně dobrého bookletu (i když by určitě šlo k textům přidat i akordy…) jsem nenašel jediný důvod, který by existenci tohoto CD vysvětloval a zdůvodňoval. Možná jeden – že to muzikanty baví. CD Historka má být poctou Františkovi Stralczynskému a Tomášovi Poláčkovi. Možná by bylo záslužnější peníze vydané za studio a výrobu tohoto alba věnovat na úpravu a vydání záznamu z koncertů původní Bonsaie.

Možná mám vysoké nároky, možná jsem přehnaně kritický. Možná. Ale čekal jsem od Historky něco jiného, něco nápaditějšího a živějšího. V únoru uslyším Bonsai č. 3 na koncertě. Možná z pódia budou lepší a živější, než z hudební konzervy.

Bonsai č.3 – Historka
BEVOX 2002
(Historka, Proč si říkám, Tvář, Rozmlouvání, Jemné polohy, První dáma, Skořápky, Tvý smutný oči, Doteky, Rituál, Jinotaje, Ten pán, Ponrepo, Průvan)

Pavel Rada