Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DEN DRUHÝ ANEB ZLATÁ PORTA MIKIMU RYVOLOVI

Čtvrteční den teprve naplno otevřel muzikantskou bránu. Plzeňské výstaviště začalo žít již odpoledními recitály na scénách U sudu a U Bajkalu. A bylo čím potěšit oči i čím plnit uši. Představila se řada soutěžících z předchozího dne a dlužno konstatovat, že díky překvapivě lepšímu nazvučení, než tomu bylo o den dříve na scéně hlavní, bylo možno na soutěžící nahlížet v lepším světle – Františkovo sestry, Jauvajs, Wydle, Lucie Faltýnková… Předvedli se také hosté – Poutníci, Honza Vyčítal s Greenhorns i Pavlína Jíšová a A basta.

Blues session zahrál písničky Petra Kalandry velmi příjemným způsobem. Pozoun zpestřil zvuk Do větru, kapela byla lepší instrumentálně než textově. Až ke country-rocku mířila Šance. Juwel folk se stále lepší a vystoupení mu sedlo. I brněnské Ryby bez bicích patřily k tomu vydařenějšímu. Vydrží-li Vespolu nadšení, mohlo by se i jemu dařit stále víc. Soutěžním bonbónkem na závěr se stali P.R.D.I. i přes svou okleštěnou sestavu.

Prvním hostem večera byl Honza Vyčítal a Greenhorns. Přenesli Portu až kamsi ke svým začátkům a zpěv se přenášel z jeviště do hlediště a zase zpět.

Druhý den Porty měl jeden jednoznačný vrchol v podobně obnoveného udělení Zlaté porty. Ke konci skvělého recitálu Nezmarů s Mikim Ryvolou předal Zdenek Schwager Mikimu Zlatou portu. To už amfiteátr vstoje vzdával hold nekončícím potleskem tomu všemu, co pro písničku, pro Portu i pro nás pro všechny udělal. Když Miki zvednul sošku nad hlavu, odlesk zlatého paprsku zamířil až kamsi nahoru. A někde tam usměvavě kejval hlavou Wabi a bylo to ono… Okénko hostů naplnila také Věra Martinová se svou sestrou, kytarou a zpěvem. Vokálně dokonalý byl i pražský Kvokál, zakončující celý večer na hlavním pódiu.

Zpravodaj Portýr přinesl další „zajímavou“ zprávu:
Prodej areálu plzeňského výstaviště se blíží. Město se kloní k návrhu zřízení mauzolea Porty na tomto místě. Zájem folkových hvězd o věčné spočinutí na této portovní historií prošlapané půdě je značný a reklamní agentura DDT nestačí vyřizovat předběžné objednávky.

Den plný akordů a hlasů, zakončený druhým slunečným soutěžním večerem a velkým sejšnem u ohně, rozpůlil Portu, která stále běží dál…

Milan Belmondo Plch