Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DEN TŘETÍ ANEB PORTY JSOU UDĚLENY

Třetí sluneční den nabitý muzikou od dopoledních hodin vrcholil nočním oznámením vítězů letošní Porty.

Předpolední program zahájila autorská soutěž. V ní se předvedli Tah, Bodlo, Věra Klásková-Pourová, Pavel Jim Macháček, Zrcadlo, duo Pavel Pokorný a Jaroslav Burian, Roman Špilda Špilínek, Pocity a Jeroným Lešner. Celé odpoledne běželo ve znamení recitálů a opět o krok lepší byly stálice – Nezmaři s Mikim Ryvolou, Kapitán Kid , Wabi a baby – pod touto záhadnou šifrou bylo možno identifikovat Wabiho Daňka, Věru Martinovou a její sestru Lenku Slavíkovou.

Kapitán Kid (foto Cejvik) Večer rozpohyboval publikum Samson se svou partou. Kapitán Kid původně přijel zahrát jen na recitál, ale slušelo mu to i na velké scéně. V závěru jeho bloku se opakoval předešlý večer a stojící amfiteátr tleskal předávání Zlaté Porty jednomu ze zakladatelů Porty, spisovateli a trampskému písničkáři. Na modro skvěle obarvil trávu Monogram a závěr patřil Wabimu Daňkovi s Milošem Dvořáčkem a Roháčům.

Soutěžní část přehlídky zahájil úžasným způsobem vokální O.K.TET. Duo Nestíháme je velmi mladé a velmi na sobě ještě bude muset pracovat. Tah byl přesný, dokonalý, ale za srdce letos nevzal. Douda band udělal velký pokrok a v některých momentech byl špičkový. Kvintě nepomohl zvukař, ale přesto zahrála v pohodě a s chutí. Vloni byli Jewelci o kousek lepší, přesto i tak předvedli velmi slušný bluegrass. Také poslední soutěžní skupina Pročne podala slušný výkon.

Zatímco pod pódiem se jásalo při nočním country bálu, nadešel čas poroty. Ještě v noci se dovědělo rozezpívané a roztančené výstaviště letošní vítěze. Autorské Porty byly uděleny dvě – Jeronýmu Lešnerovi z Řeže u Prahy za písničku „Rozbíjení džbánů“ a Romanu Špildovi Špilínkovi z Českého Krumlova za píseň s příhodným názvem „Nikdy jsem nevyhrál Portu“. Interpretační Porty si z Plzně letos odvezou do Brna Drive a Lucie Faltýnková, do Ostravy Douda band a jedna Porta zůstane doma v Plzni zásluhou Strašlivé podívané.

Portýr přinesl další překvapivou novinku:
Značná nervozita zavládla v kuloárech portovního dění, neboť ČTK zveřejnila následující zprávu, která by mohla přinést jistý problém v přítomnosti předsedy poroty Wabiho:
Plzeň. Daňka, který se téměř dva týdny pohyboval mezi kolejemi nedaleko hlavního železničního nádraží v Plzni, se podařilo odchytit. V úterý večer byl uspán narkotizační střelou, naložen a převezen na bezpečné místo. Diváky Porty můžeme uklidnit – bezpečným místem se stal areál výstaviště a přítomnost na kolejích byla vysvětlována jakýmsi blíže neurčeným stíráním rosy.

Výsledky jsou jasné, Porta se přehoupla k poslednímu dni a zdánlivě by už žádné velké překvapení neměla přinést…

Milan Belmondo Plch