Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DEVÍTKA DEVÍTILETÁ

Krátce po půl deváté se na jevišti objevili Honza, Jindřiška, David a Tomáš a zahráli písničku, o které jsem si myslela, že je to jedna z novinek. Jaké bylo moje překvapení (a nejen moje), když jsem se dozvěděla, že to je naopak jedna z prvních, které kdy hráli. Hned jsem začala počítat, kdy že jsem to vlastně Devítku objevila já a zjistila, že až tak dva tři roky po jejím vzniku, a proto nemůžu znát ty úplně nejstarší písničky. Ty následující jsem už ale znala všechny, protože ty už vyšly na albu Ještě se střílí.

První polovina večera se nesla ve znamení historie kapely nejen volbou písniček, ale i nejrůznějšími příhodami a vzpomínkami na ty úplně první folkové večery, tenkrát ještě na vysokoškolských kolejích. Na závěr této části koncertu pozval Honza na jeviště pro tento večer znovuvzkříšené torzo kapely Dobrej den, která nám po společném přípitku zpříjemnila několika písničkami čas do přestávky a své vystoupení zakončila společně s Devítkou písničkou Jirky Maška Schody.

V druhé polovině večera (nebo spíš v jeho druhé části vzhledem k tomu, že poloviny by měly být stejné) jsme se dočkali několika písniček z druhé desky – z Pierota, a zaznělo i pár novinek, i když pro toho, kdo si Devítku občas někde poslechne, to zas až takové novinky nebyly. Už brzy si je budeme moci připomenout či se s nimi seznámit na třetí desce, která by se měla objevit každou chvíli. Dokonce jsme měli možnost slyšet jednu písničku z desky čtvrté, takže už víme, že je na co se těšit.

Večer se pomalu blížil ke svému závěru a i když se s námi Devítka již rozloučila, musela se několikrát vrátit zpátky a přidávat. Při jednom ze svých mnoha návratů se Jindřiška nenechala vyvést z míry rozesmátou skupinkou diváků, kteří na otázku, čemu se smějí, odpověděli, že tady někdo chtěl zahrát Stánky. Honza s Tomášem předvedli profesionální improvizaci amatérské kapely, hrábli do strun a už jsme všichni stáli u stánků na levnou krásu. Dalším přídavkem kapela splnila i jiné přání a zopakovala své kdysi oblíbené vystoupení v písničce Knoflíky lásky.

Vzhledem k tomu, že se pomalu blíží prázdniny, bylo tohle poslední folkové setkání sezóny, takže se sejdeme zase v září, tentokrát by měla být hostem Žofie Kabelková.

Praha, Malostranská beseda, 6. 6. 2001

Ofélie Neznámá

Ofélie Neznámá