Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FOLKtime PARTY

Když se řekne párty, představím si velkou hlučnou společnost, taneční kapelu či reprodukovanou muziku, alkohol, chlebíčky… Na párty serveru FOLKtime bylo všechno jinak.

FOLKtime párty se konala v malém sále Domu dětí a mládeže na Karlínském náměstí. A už z programu bylo jasné, že se nebude jednat o bujarou zábavu. Výčet účinkujících totiž obsahoval dvě jména – Kvokál a Poupata. Jelikož obě zmiňované kapely mám (narozdíl od bujarého veselí) rád, zajistil jsem si vstup a půl hodinky před začátkem už jsem podupával v předsálí.

Nejdřív jsem si myslel, že jsem si spletl dobu začátku. V sále skoro prázdno a zvukař teprve nosil mikrofony a stavěl scénu. Ale kdepak, nespletl jsem se. To jen majitel objektu a pořadatel se nějak špatně domluvili a tak předchozí akce skončila půl hodiny před plánovaným začátkem akce další.

A tak jsme se podívali, jak Marek Voříšek nosí mikrofony, kabely, stojany, odposlechy a vše zprovozňuje, sledovali jsme Carmena, jak připravuje výstavku, viděli jsme kapely přicházet a nervózně podupávat v zákulisí. Prostě všechno to, co by divákoví koncertu mělo zůstat skryto.

Možná mě teď zarazíte – vždyť to nebyl koncert, ale párty. Ale párty byla jen v názvu. V podstatě se jednalo o klasický koncert dvou kapel. Jako první nastoupil Kvokál. Kdo už si zvykl na osm lidí na pódiu, byl tentokrát sestavou Kvokálu poněkud zaskočen. Chyběl kapelník Honza Železný (trémou z nadcházející svatby ochořel) a Vlaďka Zavřelová (proč chyběla ta, nám nikdo nevysvětlil…). Podle toho vypadal i program Kvokálu, který je na svých sedmi hlasech postavený. Navíc Martiny hlas mi zněl nějak přebasovaně a zvukaři ještě k tomu vypovědel službu efekt… Kvokál se snažil, ale v šestiosminovém obsazení to nebylo ono.

Po krátké pauze nastoupila Poupata. A hned jsem si připadal jak na koncertě profesionální kapely. Když jsem se zrovna nesmál narážkám a vtipům Víti Troníčka, byl jsem zatažen do jejich písniček. Těžko se popisuje něco, čím člověk proplul, aniž si uvědomil jak. Poupata hrála staré i nové kousky a prozradila, že v lednu se zavřou do studia a natočí novou desku. Pracovní název je Nechce se mi domů a už teď se na ní těším.

Tahle část večera utekla až moc rychle. Ale nezbylo, než poděkovat, rozloučit se a těšit se na další setkání. Přes naprosto amatérský přístup pořadatele to nakonec byl hezký a příjemný večer.

Pavel Rada