Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KAPKA FOLKU CHOMUTOV 2001

Po akci o akci jen dobře, mohlo by se říct, ale pravdou je, že o Kapce se může mluvit v dost dobrých větách i bez nutné dávky zdvořilosti. Skřípání se sice objevilo, ale bylo ho tak málo, že zaniklo v klidu a pohodě. Přesto existoval problém. Lidi, lidičky, návštěvníci, návštěvnice, návštěvničata. Byl to ale první ročník, lidi nezvyklí na akci takového rozsahu…..příště to bude lepší. Věřím a doufám.

Řada z vás asi na Kapce byla a já běhal a točil se kolem organizace. Proto jsem neslyšel všechno. Budu tedy psát o kapelách a písničkářích, jejichž vystoupení jsem stihl. A protože jsem ze soutěže neslyšel skoro nic, vezmu to rovnou od recitálů.

Malý sál plný “velké” hudby.

První sérii recitálů zahájila kapela Načas. Jejich recitál byl svižný, pohodový a Michal Pravec ukázal, jak by měl vypadat zpěv frontmana takového sdružení. Přesný, jasný, prostě umí hlasem pracovat. Lidem se Načas moc líbili a tak se v Chomutově určitě neobjevili naposled. Pro mě byl recitál Načasu moc hezkým zážitkem.

Pak se atmosféra mírně zklidnila a k recitálu nastoupil písničkář Petr Buchtele. Jeho magická kytara se rozezněla sálem a početné publikum ztichlo. Petr by mohl dávat lekce z kytarové hry. Jen zpěv by měl posílit. Závěr prvních recitálů patřil litvínovské Kvintě. Ta rozjela své vystoupení s tradiční vervou a šlapalo jim to až do konce. Do sestavy se po mateřské přestávce vrátila Zmijovka. Kvinta se vždy poslouchá moc, moc dobře. K poslednímu přídavku si pozvali dokonce hosta. Podívat se přišel Pepa Štross. Dal píseň Dlabu tě a Kvinta mu přidala hezké vokály a doprovod. Pepovi by kapela docela slušela….

Výsledky, vítězové a ocenění

Kapka folku byla festivalem soutěžním. A tak má samozřejmě své vítěze. V kůži poroty bych rozhodně nechtěl být, protože takhle obsazenou soutěž rozhodnout, to není nic pro slabé nervy. I sami soutěžící za mnou v průběhu Kapky chodili se slovy typu: “Teda když to porovnám s naším předkolem Porty (Zahrady)… tady je to na mnohem vyšší úrovni.” A já se jen tetelil blahem, protože přesně tohle jsme chtěli. Soutěž, kde budou kapely a písničkáři, kteří udělají porotcům o pár vrásek navíc.

Porota se nakonec dohodla a pořadí dopadlo následovně:

1. místo – Strašlivá podívaná Plzeň

2. místo – Juwel folk Děčín

3. místo – Lidee noire Chomutov

cena diváka: Petr Buchtele Chomutov

Myslím, že všichni, kdo získali cenu, si mohou gratulovat, protože konkurence byla obrovská. Bez legrace. Ve folkových kuloárech už se mluví o Kapce a o silném obsazení. Porotci byli moc překvapení z toho, co se z Kapky vyklubalo za dráčka.

Půlnoc za svitu svící

Kostel svaté Kateřiny na náměstí 1.máje se stal dějištěm posledního sobotního a vlastně i prvního nedělního koncertu Kapky folku. Přesně o půlnoci začal koncert jen při svíčkách, bez ozvučení. Píseň po písni se na něm střídali Strašlivá podívaná, Juwel folk, Květa Krejčová, Lidee noire, Jauvajs, Jarda Holán a Martin Šíl, který písničky zpívané chvílemi a capella, chvílemi s jednou kytarou nebo s mandolínou doplňoval o čtení prózy a poesie. Byl to hodinový zážitek pro všechny diváky, ale i pro samotné účinkující. Pokud bude v programu příště, nezmeškejte ho.

Zpátky na malý sál

Druhý den oficiálně zahájil druhý blok recitálů. A dostavilo se také skřípání, když v deset hodin, kdy se mělo začít, nebyl na place nikdo z těch, kdo měli hrát. Půlnoc je asi zmohla. Naštěstí zaskočil Pepa Štross a první recitál patřil jemu. A bylo co poslouchat. Pepa je ve formě a jeho hudba taky. Potom přišla na pódium skupinka mladých lidiček, vypnuli mikrofony a začali hrát jen tak, na sucho. Jauvajs z Prahy rozjeli svůj recitálek ve velkém stylu. Po dobrém výkonu v soutěži a krásném vystoupení v kostele dali do recitálu všechno. A povedlo se. Bylo to moc, moc, moc dobré. Květa Krejčová, která nastoupila po nich v doprovodu kolegy z kapely Qjeten Zdeňka Altynského, přišla před nadšené publikum. Ke stoprocentnímu výkonu, který u ní znám, se ale jen přiblížila. Škoda. Květa umí. Jeroným Lešner si na recitálek přivedl posilu. Flétnistku své kapely Husí kůže, která se tohoto označení už nezbavila. Jeroným zahrál jako vždycky bezchybně a zajímavě. Navíc příčná i zobcové flétny jeho písničky příjemně doplňovaly. Moc dobré.

A jdeme do gala

Bylo třináct hodin a festival šel do finále. Zahájili ho Nezmaři, po nich v obráceném pořadí vítězové. Tedy Lidee noire, Juwel folk a Strašlivá podívaná. Všechno ukončil Semtex a bylo po Kapce. Za rok bude repete.

Martin Šíl

Martin Šíl