Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

NA SLOVÍČKO SE ŽALMANEM

Během jednoho roku se ve spolu slaví skoro až neuvěřitelné narozeniny. Honza s Jindřiškou 33, Petr 44 a ty 55. Je někdo z kapely pověrčivý, čekáte, že to přinese smůlu či naopak štěstí?
Jestli je Jindřiška pověrčivá, já nevím, Honza ten vůbec ne, Honza je realista, životní realista. Mě zajímají úplně jiné duchovní věci, ale to se nevylučuje. Je zajímavé, že se to takhle sešlo, možná to je příznačné tomu, že jsme spolu vydrželi bez nějakých šrámů. Jistě tu byly nějaké drobnosti, což se vždycky stane, ale líbí se mi, že všichni na spolu lpí.

Jak vůbec proběhl tvůj letošní slavící rok?
Vrchol se zpěvníky a povídání s lidmi byl na Slunovratu, ale protože mám narozeniny v březnu, udělal jsem už na jaře oslavu pro uzavřenější společnost v Praze v takovém klubu. Potom zvlášť tam, kde mám chatu, to je takové publikum, ne publikum, tam jsou spíš lidi čundráci a chataři, pak jsem to samozřejmě oslavil v nejbližším kruhu rodinném atakdále, tak příležitostně. Já považuji narozeniny za příležitost se setkat, je to lepší, než když jsem jeden rok chodil svým známým a kamarádům na pohřeb.

Kolik koncertů na podzim s kapelou máte?
V průměru tak deset. Jak kdy, celkem za rok sto dvacet, což je v pohodě. Leden, únor jsou velice slabé měsíce, kdy se hraje tak pět, šest vystoupení za měsíc, takže v létě to zase vyjde na třináct, čtrnáct hraní. Ono to je tak akorát, kolik kapel tohle dneska má, možná bych ti to spočítal na prstech jedné ruky. Teď nemyslím červenec a srpen. Skončí léto a kapely prostě plačou, nemají kde hrát.

Na začátku října vychází tvá nová autorská deska. Nebudete k ní taky dělat film?
Ne, protože přeci jenom televize si radši vybírá věci, které jsou zaměřené k lidovější písničce. S Honzou Hlaváčem jsme ale napsali scénář k Bělovlásce, to byla deska Minnesengrů. Je to o dost jiné, s upravenými texty i písněmi, je to i jinak situované. Takže pokud bude nějaký film, bude to díky tomuhle, teď je projekt ve stadiu schvalování.

Kolik filmů už jsi vlastně točil?
Se spolem to byl Pocestný do sedmého nebe, Kanada, Tu neděli po ránu, Láska a smrt. A ještě Žalman a spol na cestách, to je taky čtyřicetiminutový film. A s Minnesengrama Okolo Blateckýho, Minnesengři 72, pak něco z Telče a ještě Folk a folkór, který dostal dokonce nějakou mezinárodní cenu. Takže bezmála deset filmů.

Slyšel jsem, že budeš vydávat i nový velký zpěvník.
V prvním sborníku bylo písní osmdesát, v druhém jich bude šedesát. Vlastně z nového CD, pak Láska a smrt a Sbohem romantiko. Teď ho připravujeme, bude ho vydávat naše agentura a vyjde někdy na jaře.

Jak vidno, od Žalmana tedy v blízké budoucnosti můžeme očekávat audio, video i text. Za rozhovor poděkoval David Jirků.

David Jirků