Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

NETRADIČNÍ FESTIVAL

Možná ten nadpis reportáže nesedí zcela přesně. Nejde jen o festival, jedná se trochu o jarmark, trochu to připomíná přehlídku klasických řemesel s hudbou a také to vypadá jako monumentální zahradní párty, nebo prostě velký mejdan s živou muzikou. I když svátek Havla připadá až na říjen, v Čáslavi se drží Havelské posvícení tradičně v půli září.

Proč stojí za to upozornit na akci, která se ztrácí v desítkách obdobných regionálních festivalů? Určitě proto, že pořadatelé kolem Muzea v Čáslavi na to šli jinak. Nesnažili se nadupat program co největším počtem kapel, kdy již po produkci té desáté ztratíte soustředění a pak už vás to pomalu přestává bavit. A protože čáslavský scénář může být pro obdobné menší akce návodem, podívejme se podrobněji, jak se takový festival dělá.

Čáslavský festival – zahradní párty

Umístění, atmosféra. Akce je soustředěna na zahradu Muzea, blízko středu města. Akce je určena širšímu publiku, na hudbu se soustřeďuje až druhoplánově. Cílem je pobavit a poskytnout nevšední a celodenní zážitek. Folk a country a lidová hudba je tu vlastně jako kulisa. Centrum festivalu tvoří jeviště a hlediště, kolem kterého jsou v půlkruhu stánky prodejců výrobků tradičních řemesel. Odtud je možné přejít na jiná, menší prostranství, kde svou práci předvádí kameník, umělecký kovář, keramik, pekař, atd., ale hlavně máte-li chuť, můžete si to vše vyzkoušet sami. Na druhé, menší scéně je loutkové divadlo, najdete tu další zajímavé atrakce. A níže, hned za budovou Muzea, je občerstvení, a to velmi bohaté, staročeské a opravdu tradiční. Ale pozor, vše, co popisuji, je umístěno na nějakých třista čtverečních metrech v ohrazeném až stísněném zahradním prostoru.

Pouličníci – Tábor

Diváci, ekonomika. Diváci jsou napříč populací a přišlo jich sem několik stovek. V hledišti se průběžně střídali, ale tak plynule, že to nerušilo. Po celou dobu festivalu se v hledišti těžko hánělo místo k sezení. Festival začíná v 8 hodin ráno a končí ve velmi pozdních nočních hodinách. Přesto je vstupné 20 Kč. Jak si to mohou pořadatelé dovolit? Napočítal jsem 17 sponzorů, všechno místní firmy. Pak ještě pronájmy stánkařům.




Monokl

Účinkující, pořadatelé. Převážná část kapel byly country a bluegrassové formace z regionu. (Monokl, Wyrton, Blue Image Band, BEZ DOBRA, Detto…). Jedna folková a jedna s tradičním programem pouličních zpěváků z období Karla Hašlera. V patnácti vystoupeních se po celý den střídalo 10 kapel. Všechny formace byly amatérské až na jednu, ve které pod názvem Pouličníci vystupují herci z divadla v Táboře. Odměny účinkujícím jsou hlavně v naturáliích, kapely dostaly bohatě jídla a pití. Pořadatelé nejsou jen nadšenci, oni to prostě umí, za těch pár let trvající tradice se to naučili. K účinkujícím se chovají pozorně, kapely mají perfektní zázemí v přednáškové síni uvnitř Muzea. Takže, když vyjde počasí jako letos, úspěchu akce už nic nebrání.

Čáslavská akce může být návodem pro pořadatele v dalších městech, jak udělat festival zajímavý a dostat na něj poměrně hodně diváků. Viděl jsem letos řadu festivalů regionálního charakteru, s mnohem zvučnějšími názvy kapel, ale bohužel s velmi nízkým počtem diváků. Jejich pořadatelé se drželi zaběhnutých dramaturgických a jiných klišé. Čáslavským mohou jen závidět.

Čáslav, Zahrada městského Muzea 21. září 2002

Josef Vančura