Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

O PENĚZÍCH TO NENÍs Carmenem víceméně o Trampském zpívání

Už se Zpívání přestěhovalo do Karlína?
Do 27. září je Zpívání ještě na Střeláku a zimní Zpívání začne 11. října, a tentokrát na dvou místech – koncerty se budou konat v Karlíně, to „normální“ zpívání, ty sejšny by měly bejt na Libeňským ostrově v loděnici. Plánujeme tam udělat i oheň, je tam celej takovej areálek, u řeky, romantický místo. Ohněm se vlastně začne toho 11. října.

Plánujeme, to je kdo?
Většinou já, případně koho přiberu. To znamená z těch lidí, který tam choděj třeba pravidelně a chtěj mi s něčím pomoct…

Chodí tam stejný lidi, nebo se to nějak liší třeba přes léto a přes zimu?
Přes léto na klasický sejšny chodí víceméně stejný lidi, jenom sem tam se to obměňuje. Ale teď je asi situace, kdy to Zpívání má nějakej svůj vrchol za sebou, všichni vlastně „odrostli“, a nový, mladší nejsou. Mají asi jiný starosti, zájmy, míň času, nevim.

S čím jsi vlastně začal dělat to Zpívání – aby se trempíci vyhráli a případně se z nich staly hvězdy, nebo aby muzikanti přišli „mezi lid“ a třeba i občas jeli na vandr?
Zpívání tenkrát vzniklo z myšlenky dělat nějaký to scházení za písničkama jinak, než se klasicky dělá – ne v hospodě, kde se normálně na vandru lidi sejdou, já jsem to chtěl dělat někde venku, třeba na ostrově – někde, kde je most, řeka, romantický místo, přitom v centru Prahy, dostupný, čemuž odpovídá Střeleckej ostrov. Mělo to bejt prostě tak, aby si moh´ přijít kdo chce zahrát, ať už hrát umí nebo ne. Taky tenkrát ještě těch kapel, co je teď, tolik nebylo, teď je možná víc kapel než lidí, co jen tak hrajou…

Musel jsi někde někomu hlásit, třeba na městským úřadě, že to na tom Střeláku bude a že se tam budou scházet lidi?
Ne, všechno je dělaný neoficiálně. Jednou jsem se na to ptal, že bysme to oznámili na Praze 1 do místních novin a bylo nám řečeno, že ve chvíli, kdy něco takhle veřejně oznámíš, tak se tam přijdou úředníci podívat, jestli se tam neděje něco špatnýho – třeba vzhledem k různejm demonstracím a tak. Takže všechno, co tam děláme, včetně asi pěti šesti koncertů, který tam proběhly, je děláno neoficiálně, bez jakýhokoliv povolení. Taky máme výhodu, že tam z naší strany nehrozí žádný rušení nočního klidu.

Ale s těma zimníma místama je to asi složitější, že jo?
S Nuslema to bylo jednoduchý, tam stačila podepsat smlouva, platil se nějakej nájem, a bylo to – zatimco v Karlíně, tam ani nevim, jak to oficiálně funguje, tam ani žádná smlouva neni, a nájem minimální.

Takže nemusíš kvůli Zpívání zakládat nějakou občanskou společnost nebo nadaci?
Neni potřeba. Kromě toho myslim, že tyhle trampský věci by měly zůstat bez zbytečných organizací, pokud to není fakt potřeba. Ve chvíli, kdy něco zakládáš, budíš pozornost různejch úřadů, což je určitě zbytečný, a taky určitě potřebuješ peníze. Jenže Zpívání nestojí na penězích a nemělo by být o penězích, tady jsou až na druhým nebo třetím místě.

Koncerty kapel na Zpívání jsou jak často?
Jsou jenom v zimě. Daly by se dělat i v létě, ale moje myšlenka je, že v létě se má bejt někde venku, když je teplo, navíc ty koncerty jsou náročný, protože to přece jenom není jen tak, že kapela přijede, odzpívá a skončí to. Takže koncerty jsou jenom půl roku, ale je jich tolik, že kdyby se to dělalo každej měsíc, taky by to vyšlo. Normálně se za rok udělá 10 koncertů, tady jich je 11. Na Střeláku občas děláme koncert, ale tam spíš komorní, nějakejch písničkářů. Letos to ani nebylo, a bylo to dobře, protože stejně nevyšlo počasí.

Když se jenom tak hraje, jsou tam nějaký písničky, který se pořád opakujou nebo jsou nějak zvlášť oblíbený?
Jsou, tak jako všude, klasiky, který se hrajou všude jinde, ale už se hodně hrajou i písničky nějakejch mladejch kapel, třeba od Magisonu asi čtyři, ten je hodně oblíbenej. Jinak Šaolín z Magisonu zhudebnil básničku, kterou před dvaceti lety napsal Houla. Hraje ji Magison, jmenuje se Někam, kde je hezky a stala se takovou hymnou Zpívání – vždycky s ní zahajujeme a motiv z ní je taky použitej na PF Zpívání.

Na stránkách strelak.jinak.cz jsem našla soubor nejrůznějších přezdívek s vysvětlením jejich vzniku (druhou část). Jak to vzniklo, kdo to psal a kde se dá sehnat první část?
Přezdívky vznikly, když jsem dělal časopis Toulavej kamarád, napadlo mě, abych měl do toho časopisu něco originálního, sbírat různý přezdívky s jejich původem, což nebylo vůbec jednoduchý, protože to záleželo na lidech, jestli to napsali a poslali. Ale asi před pěti lety se podařilo vydat celej sborník těch přezdívek, bylo jich tam asi 60, a teď vyjde koncem září nebo začátkem října druhej díl, kde je dalších asi 58 přezdívek. Dá se to sehnat na koncertech, nebo si napsat na moji adresu.

Máš tam taky svou přezdívku?
Ne, nemám, není to potřeba. Já to ani většinou nikomu neříkám, jak to vzniklo, myslim že to může bejt součást nějaký mojí image.

Nemáš problémy s tím, že si lidi myslí, že jsi holka?
No, občas jo, ale nevadí mi to. Jinak carmen znamená latinsky písnička, jak mi řekl Kapitán Kid.

Spolupracoval jsi na Trampským odpoledni na Zahradě, na to přišel kdo?
Nevim, kdo přesně s tim přišel, ale asi Šaolín, kterej to celý nějak i domluvil s Juppem – nás (mě a Strášu a kamarády z Ostravy z Tempa di vlak) jenom poprosil o spolupráci. Nevim, jestli by mě to bavilo i příští rok, těchhle trampskejch okýnek se dělá víc i jinde, ale já bych na Zahradě nechtěl ztrácet svůj čas – přestože to je komerční festival, tak to dělají všichni zadarmo. Třeba pro Jizerskou notu to udělám rád (mluvim za sebe), ale já osobně bych na Zahradu jinak asi nikdy nejel.

Máš tohle písničkový a trampský „postižení“ od dětství?
No, přes Foglarovky, asi ve třinácti jsem je začal shánět, a jezdit jsem začal asi od patnácti, s oddílem.

Nevadí ti, že bydlíš uprostřed Prahy?
Někdy jo. Jak občas říkám, Prahu mám rád, ale nejsem na ni nějak moc hrdej.

Nedávno jsem slyšela, že ses asi před třičtvrtě rokem trochu vysekal na koloběžce. Podlehl jsi taky módnímu trendu se „skládačkou“?
Já jsem měl nejdřív (asi před dvěma rokama) klasickou, s pneumatikama, a tuhle mám od července a předtím jsem měl jednu od Vánoc, kterou jsem asi dvakrát zničil, nebo vlastně asi dvě koloběžky jsem zničil, napotřetí mi vrátili peníze a koupil jsem si jinou. Jo, jezdim na ní po Praze.

Na Zpívání zařizuješ spoustu věcí, všude jsi vidět, moderuješ, hodně fotíš, děláš rozhovory s kapelama. Ale ještě jsem tě neviděla (nebo neslyšela) zpívat nebo na něco hrát… ???
Jo tak… nehraju na nic, asi v 10 letech mě sice rodiče nutili na klavír, ale to už je dávno, naštěstí. Jo, zpívám, vždycky se skrčím do sboru, třeba někde u ohně…

Proč musím nosit bačkory, když k vám jdu zpívat?
Nemusí se nosit bačkory, ale na koberci se asi sluší se zout. Ty bačkory byly ještě z doby, kdy jsme byli v Nuslích, kde se moc netopilo, takže to tam bylo dost aktuální, a byl tam hodně slabej koberec. Kdyžto v Karlíně se hodně topí a je tam silnej koberec, tam člověk může bejt i bos, tam už jo.

Znáš se s těma kapelama, který u tebe hrajou na Zpívání, nebo jak je sháníš?
Některý kapely, když dohraje, se zeptám, jestli si chce zahrát příští rok, většinou řekne, že jo. Já tim světem typu Zahrady a folkovejch festivalů a kapel zas tolik nežiju, ale znám některý. Ačkoliv se o mně říká, že jsem ortodoxní vandrák, tak se mi některý folkový kapely líbí, třeba Jarabáci. Z většiny kapel někoho znám, hodně těch lidí chodilo i na Střelák, třeba Radka z Bezefšeho. Hlásej se mi dokonce některý kapely, co nejsou z Prahy, a od loňska máme naštěstí i sponzorský peníze, takže můžou přijet zahrát.

Měl bys nějakej tip na nějakej zvlášť zajímavej koncert, ať už kapelou, nebo celkovým pojetím večera?
Tak třeba 15. 11. bude písničkářskej večer – přijde Jeroným Lešner, Jan-Matěj Rak, což jsou písničkáři, který normálně vystupujou sami, ale přijde i Michal Pravec z Načasu, kterej bude hrát svoje vlastní písničky.
Potom 29. 11. bude brdskej večer. Přijde Lístek, kterej začal hrát znova po roce v nový sestavě, kromě toho se bude číst asi ze tří knih o Brdech, budou tam vystavený brdský fotky, budou se promítat diapozitivy. A jelikož před každým trampským koncertem bude i trampský video, tak tady bude brdský video, a to dokument ČT o Brdech, o tom jak se bořily sruby, vyhazovaly se do povětří, jak se stavěl vojenskej prostor a tak…
S Tempo di vlak chystáme na leden nebo únor hobousáckej večer, kde bude hobousácký čtení, fotky, bude hobousáckej slovníček… Loni jsme na stejnej večer sehnali opravdovýho českýho hoboe, kterej jezdil v Americe na vlacích, letos by tam snad měl taky bejt.
To jsou takový ty speciální večery, ale jinak každej koncert bude určitě zajímavej, protože každej bude doprovázet například výstava fotek, tématicky přizpůsobená tomu koncertu. Na začátku roku se dělá už pravidelně výstava PF, jinak jsou k vidění taky různý svatební oznámení, amatérský, trampský časopisy, a různý jiný věci. Když někdo chce něco vystavit, není problém, stačí přijít a domluvit se. Často se taky bude promítat, ať už ten zmiňovanej brdskej dokument, nebo jiný, třeba film Potlach, a i diapozitivy s různou tématikou (třeba k hoboes večeru budou určitě fotky vlaků a tak). Ještě chystáme nějakou tu pantomimu, i klasický divadlo, čtení a tak. Bylo by fajn, kdyby lidi přicházeli na koncert, kterej je od 20:30, už v osm, protože si můžou předtím prohlídnout ty výstavy, který se měněj na každej koncert.
Kromě zmíněnejch kapel tam budou mít koncert třeba Hluboké nedorozumění, který měli první nebo nultej koncert ještě v Nuslích, pak kapelu Toman a lesní panna, Jarabáky, který chtějí tradičně už potřetí hrát před Vánoci a na který vždycky chodí hodně lidí. Vokální kapely bude letos zastupovat Bezefšeho, což je jedna z mála kapel, která měla koncert na Střeláku, dál přijedou Kaluže, který jsem ještě neslyšel, takže jsem zvědavej. Ze starejch trampskejch kapel bude hrát Podobni zvěři, což je kapela z osady Paběrky, odkud jsou známý hodně Paběrky, potom Chudinkové, Falešná karta. Domlouvá se taky koncert Poupat, který už loni na Zpívání hráli.




Vybíráš si kapely, který jsou schopný hrát čistě akusticky?
Přemejšlel jsem, jestli nějaká kapela vůbec je schopná hrát bez aparatury kromě těch trampskejch, a kromě Pětníku třeba :-), a pak mi Jarabáci řekli, že jsou schopný hrát akusticky, tak mě napadlo, že tak by moh hrát akusticky každej, když i oni… Samozřejmě některý kapely někdy elektriku používaj, ale uzpívat musej všechno bez mikrofonů.

Kdo dělal PF Zpívání?
Ta fotka je z prosince 1999 z koncertu Jarabáků v Nuslích, někomu jsem tenkrát dal foťák, protože jsem nemoh´ přejít na druhou stranu klubovny, kolik tam bylo lidí… Nechal jsem to nakreslit ručně, pak jsme to jen barevně kopírovali. Všechno se snažíme dělat co nejjednodušejc, každej dneska dělá všechno na počítači, je přepočítačováno, takže my všechny ty zvadla a tak děláme ručně.

To se ale trochu prodraží?
No, už jsem říkal, že o těch penězích to neni.

Za rozhovor poděkovala Manča Sršňová

Trampské zpívání bude letos probíhat v loděnici na Libeňském ostrově, koncerty kapel i nadále v Domě dětí a mládeže na Karlínském nám., Praha 8. Podrobnosti na stránkách strelak.jinak.cz, adresa Carmena je pan Jiří Lipka, Těšnov 17, 110 06 Praha 1.

Manča Sršňová