Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PÍSNIČKY Z RÁDIA PROGLAS

Podívám-li se na všech sedm interpretů z hlediska jakési muzikantské vyspělosti (úroveň textů, hudby, aranží, i samotného provedení), zdá se CD hodně roztříštěné. V dobré snaze představit mladé kapely různých zkušeností provedlo rádio některým spíš medvědí službu. Skupiny Bombus Terestris, F.Q.S. (a koneckonců i Moment) by ve společnosti kapel, které jsou obvykle k vidění na okresních či krajských kolech soutěží, zářily. Vedle bezchybné Nataliky a Vagantů, jimž směle šlape na paty Pětník, však „vynikají“ spíše jejich chyby a nedokonalosti.

Pokud album mělo mapovat muziku, která se v uvedeném roce na radiu hrála, pak mi není jasné, proč představuje pouze sedm interpretů. Uvítala bych zařazení více kapel, od každé třeba jen jednu píseň. Celek by zřejmě působil kompaktněji, než když má každý (tedy téměř každý, abych byla přesná) interpret písně tři, které se vyloženě nabízejí ke srovnání s ostatními trojičkami. A jak si v tomto srovnávání stojí?

Album otevírá Natalika – z první písně, zpívané česky, je dost silně cítit zvuk brněnského trampfolku; následují dva kraťounké folklórní výlety – španělská a romská lidová. Škoda, že tvůrcům bookletu nepřipadlo důležité uvést nějaké podrobnosti o složení kapel, takže komu patří hladivý mužský hlas v písni Vánoční, jsem se nedozvěděla. Zato mne autor sleeve-note zmátl zmínkou o písni Betlém (maje zřejmě na mysli onu Vánoční).

Vaganti se drží statečně, žánrový posun od world music ke středověké hudbě není bolestivý, ba naopak, je to sice jiná, ale stejně příjemná muzika. V písni Ať jsi starý mě zaujala perfektní dynamika, rozhodně se co nejdřív podívám po jejich albu Vytáhli jsme do boje, o kterém je v (jinak informačně chudém) bookletu zmínka. Nejde o pseudorenesanční písně a la Klíč, z vagantích harmonií je znát ryzí středověk.

Prvních šest písní jsem si spokojeně pobrukovala, jakou skvělou desku jsem tentokrát dostala k recenzi. Při písni sedmé moje nadšení polevilo. Kapela Bombus terestris, zvukem vesnický rock (či chcete-li big beat) osmdesátých let, má zpěváka s příjemným hlasem – a pomineme-li špatné frázování a přízvuky, nedá se mu nic vytknout. Bohužel zpívá všechno úplně stejně, monotónně a nevýrazně, jako by si ani neuvědomoval, co právě lidem sděluje. Obzvlášť textově i hudebně hodně zajímavou píseň Zvíře jeho klidný projev úplně „zabíjí“. Refrén: „…ty chceš krev, jak tolikrát, no tak bodni a bodni ještě jednou, ty to chceš, vždyť jsi jako já, jenom zvíře“ zpívá, jako by v textu vůbec o nic nešlo. Kde je dravější, živější projev, který by člověk u kapely takového názvu čekal?

Následující Moment, dle bookletu nedoceněná kapela z Brna, se mi z té jedné písně zdála nedoceněná tak trochu právem. Kapela F.Q.S. je i přes svůj rockově špatně vyslovitelný název typicky folková, staví na vícehlasech (zatím převážně nejistých) a romantických textech. Jejich písničky (hlavně Třináctý přikázání) mi připomněly Poupata před šesti, sedmi lety. Čas třeba ukáže… Ukázka z tvorby „naivního (v dobrém slova smyslu) písničkáře“ a moderátora rádia Proglas Dušana Baura se s mým vkusem trochu minula. Nemohu si pomoci, ale mnohem silnější mi připadají písně, které mají duchovní náboj i přesto, že se v nich neobjeví slovo Bůh (či bůh, chcete-li)…

A jaký je závěrečný Pětník, po Pramínku a MEDartu další kapela pod taktovkou Honzy Hučína? Z jejich vystoupení na loňské Zahradě jsem byla hodně rozpačitá, Wabi Daněk, porotce Porty, se nad nimi naopak rozplýval, a já nevěděla, co si o tom mám myslet. Že jim nevyšlo to jedno vystoupení? Možná. Na proglasovské nahrávce je totiž Pětník mnohem, mnohem lepší, ty tam jsou nešvary, které mi vadily v Náměšti (hlavně nevyrovnanost sólistů a nečisté vícehlasy). Z vokální muziky Pětníku čiší hravost a dobrá nálada. Jen jednu poznámečku si neodpustím – Honzo, opravdu se nedal vymyslet lépe znějící slogan, než „ženeseprouttt“???

Lucka Jirků

Natalika: Vánoční – Natalika: Ay, caridad – Natalika: Ušči mamo – Vaganti: Ať jsi starý – Vaganti: Svatební – Vaganti: Nahoře na hoře – Bombus terestris: Obloha – Bombus terestris: Oči stěn – Bombus terestris: Zvíře – Moment: Když se nedaří – F.Q.S.: Stěhovaví ptáci – F.Q.S.: Třináctý přikázání – F.Q.S.: 16:45 – Dušan Baur: Sirka – Dušan Baur: Bleděmodrá velryba – Dušan Baur: Anděl – Pětník: Žene se proud – Pětník: Schody
Vydal Proglas, a.s., 2000. Celkový čas 57:06.

Lucka Jirků